Čitaj mi

Mali: Ponosan sam zbog početka radova na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je da ne može da sakrije ponos zbog početka radova na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa i ponovio da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

„Zamislite šta to znači za građane Beograda i Srbije, a posebno za stanovnike Mirijeva, koji će imati i prvu i drugu liniju. To je važno i za građane Karaburme, Zvezdare, Palilule, za građane koji žive u Beogradu na vodi, a tu je i Čukarica, Banovo brdo, Makiško polje. To je samo prva linija, koja će imati 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežanijsku kosu, Novi Beograd, Zemun, preko Slavije do Mirijeva takođe. Treća linija, koja je takođe u planu, povezivaće Voždovac sa Novim Beogradom, do Bežanijske kose. U tim delovima grada se podiže vrednost nekretnina, cene kvadrata će biti veće za 40, 50 odsto. Ovaj projekat nije samo razvojni, već njime menjamo perspetktivu glavnog grada“, objasnio je Mali gostujući na televiziji Pink. 

Ministar finansija je ponovio da su sredstva za izgradnju obezbeđena, te da je novac za pripremne radove predviđen u budzetu. 

„Ovom projektu pristupamo ozbiljno. Ranije su građani dobijali razna obećanja, ali mi svako svoje obećanje ostvarujemo. Obećanje da ćemo graditi metro, mi smo ispunili, obezbedili smo novac i danas su počeli radovi. Na tom, jednom od najvećih razvojnih projekata u zemlji, biće uposleno 40, 50 velikih kompanija i oko 500 malih i srednjih preduzeća, što znači da će desetine hiljada radnika svoj hleb zarađivati od izgradnje metroa“, naveo je on. 

Osvrnuvši se na kritike povodom početka izgradnje metroa u Beogradu, Mali je rekao da su i za Beograd na vodi pojedinci govorili da je pusti san, laž i prevara, ali da je realnost drugačija, jer umesto najružnijeg dela Beograda, sada imamo najlepši deo prestonice, najveće gradilište u ovom delu Evrope.

„Smejali su se našim snovima, a mi smo te snove ostvarili. Oni koji su najbučniji po tom pitanju, imali su svoju šansu u prošlosti. Tu mogućnost je imao i Dragan Đilas, da sagradi i Beograd na vodi i metro, pa nije, jer je punio svoje dzepove, a građanima Beograda ostavio dugove. Naši snovi su drugačiji, mi želimo da ostvarimo snove koji građani sanjaju decenijama“, rekao je Mali. 

Mali je napomenuo da su javne finansije Republike Srbije zdrave, da novca na računu ima, a da je javni dug pod kontrolom, kao i da se očekuje da ćemo ove godine imati jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, te da se cilja stopa rasta od preko 7 odsto.

„Projekcije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) menjaju se iz meseca u mesec, što je potvrda odgovorne ekonomske politike koju vodimo. Prvobitne projekcije su bile 3,5 odsto, a sada je MMF rekao 6 procenata, a Evropska komisija da će rast biti 6,7 odsto, dok mi znamo da će biti preko 7 procenata. Uz prošlogodišnji rezultat, bićemo među prve tri zemlje u Evropi, najbrže rastuće ekonomije. Pokazali smo svoju otpornost, a s druge strane i svoju snagu jer smo imali dovoljno novca, dovoljno rezervi da pomognemo privredi. Svako obećanje koje smo dali mi smo ispunili u dan, i u dinar“, naglasio je on i dodao da građani sada znaju da će država biti tu za njih kada je potrebno.

Rekao je i da je u toku prijava za dodatnih 20 evra, koja je otvorena do kraja novembra. 

„Obećali smo uplatu dva puta po 30 evra, i to je isplaćeno. Uplatili smo i po 50 evra u septembru svim najstarijim sugrađanima, a 60 evra isplaćeno je svima koji su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Obećali smo dodatnih 20 evra, jer imamo novca. Oni koji su se prijavili za 30+30 evra, ne treba da se prijavljuju, kao ni penzioneri i korisnici socijalne pomoći. Prijavljuju se samo oni koji su promenili mišljenje, oni koji su u međuvremenu stekli srpsko državljanstvo, oni koji su postali punoletni. Do jutros u 7 časova, prijavilo se 73.000 građana za dodatnih 20 evra“, naveo je Mali i dodao da će taj novac za najstarije biti isplaćen 7. decembra, a za ostale 8. i 9. decembra. 

Najavio je da će poslanici sutra raspravljati o budzetu za narednu godinu, koji ima dva stuba – rast životnog standarda i kapitalne investicije. 

„U 2022. godini želimo da životni standard nastavi da se podiže. Tako smo planirali od 1. januara povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5 odsto, a u februaru dodatnih 20.000 dinara. U masi penzija reč je o ukupnom povećanju od 11,2 odsto. Planirano je i povećanje plata u javnom sektoru u proseku za 7,3 odsto, odnosno 8 procenata za vojsku, zdravstvene i socijalne radnike, a 7 odsto za ostale zaposlene. Dogovoreno je i povećanje minimalne zarade za 9,4 odsto, čime će ona prvi put biti preko 35.000 dinara, odnosno oko 300 evra, što je duplo više u odnosu na 2011. godinu kada je ta zarada iznosila 15.700 dinara“, naveo je Mali i dodao da je minimalna zarada veoma važna jer pokreće visinu prosečne zarade.  

Mali je objasnio da je za kapitalne investicije sledeće godine, kao pokretača rasta naše ekonomije, budzetom predviđeno čak 486 milijardi dinara. 

„Nastavljamo radove koje smo započeli – auto-puteve, brze saobraćajnice, pruge. Tako završavamo i brzu prugu od Beograda do Novog Sada, vozićemo se vozovima 200 kilometara na čas. Završavamo i Klinički centar u Beogradu, fabriku vakcina, obezbedili smo novac i za izgradnju metroa, kao i nacionalnog stadiona. Planiran je i nastavak ulaganja u izgradnju kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, za uređenje deponija. Dakle, plan je da podižemo kvalitet života kroz podizanje infrastrukture, a životni standard korz podizanje zarada“, zaključio je Mali. 

 

Slične teme

Mali: Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas dobijaju po 10.000 dinara

Mali: Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas dobijaju po 10.000 dinara

Siniša Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Siniša Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Siniša Mali: Građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju državu

Siniša Mali: Građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju državu