Читај ми

Мали: Пензионерима 22. септембра 50 евра помоћи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће 22. септембра пензионерима бити исплаћено 50 евра помоћи државе. Мали је, гостујући на телевизији “Прва”, открио да ће у новембру сви грађани добити по 30 евра, у децембру још по 20 евра, док ће у фебруару или марту наредне године пензионерима бити исплаћено још 20.000 динара.

 “Свако обећање које смо дали, испунили смо у дан и динар”, каже Мали.

Говорећи о минималној заради, министар је истакао да од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, минималац расте три пута брже него што расте БДП. Објашњава да су разговори о минималној заради део континуираног процеса и да је врло важно што је социјални дијалог успостављен, као и да се Влада Србије труди да успостави баланс и да све стране буду задовољне.

“Ми смо јуче имали састанак СЕС-а и бројке показују да идемо напред . Ми смо изашли са предлогом да минимална зарада буде 35.012 динара, односно да први пут у историји пређемо тих 35 хиљада. То је повећање од 9,4 одсто. И то у време економске кризе изазване пандемијом коронавируса. Подсетићу вас да од 2017. године минимална зарада у Србији расте три пута брже него раст БДП-а. Од 2017. минимална зарада порасла је 52 одсто, а БДП 17,3 одсто, док је цена минималне потрошачка корпа порасла око десет одсто”, истакао је Мали.

Минимална зарада расте пет пута брже од минималне потрошачке корпе, каже Мали и додаје да минималац тренутно покрива 81,5 одсто потрошачке корпе. Истиче да је минимална зарада главни покретач и да утиче на просечну зараду у Србији и да се Влада залаже да достигне минималну потрошачку корпу. 

“По пројекцијама, 2023. године треба да буду изједначене минимална потрошачка корпа и минимална зарада. Ми ћемо са овим повећањем минималне зараде, повећањем плата и пензија, 2022. имати просечну плату у Србији од 670 евра минимум”, нагласио је Мали и додао да се иде ка циљу који је зацртан планом “Србија 2025”, да просечна зарада до краја 2025. буде 900 еура.

"Осим што идемо са повећањем минималне зараде, идемо и са растерећењем оптерећења на зараде. Повећаћемо неопорезиви део зарада на 19.300 динара, уместо досадашњих 18.300 динара", рекао је Мали. Поред те олакшице, Министарство финансија предложило је да се доприноси за ПИО смање за 0,5 одсто.

Мали објашњава да одговорна економска политика доводи до раста плата и пензија, као и стандарда, и то у доба највеће економске кризе изазване пандемијом, као и да је држава очувала фискалну стабилност. 

“У јуну удео јавног дуга у БДП-у био је 55,5 одсто, дакле далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто. Такође, преко 200 милијарди динара имамо тренутно на рачуну и потпуно смо ликвидни”, истакао је министар и додао да управо зато држава може да помогне привреди и грађанима у сваком тренутку.

Министар каже да ће стопа раста БДП-а ове године бити, минимум, 6,5 одсто и да ћемо бити прва или друга економија у Европи. Додаје да се у Србији тренутно гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница и да је велики оптимиста када је у питању будућност.

“Никада се више није градило, никада веће нису биле плате и пензије. Показали смо да у доба највеће кризе држава реагује на најбољи могући начин и штити, не само привреду, већ помаже и грађанима, а да, притом, ниједног тренутка не нарушава макроекономску стабилност”, истакао је Мали.

Министар се осврнуо и на пројекат “Моја прва плата”.

“То је сјајна идеја коју смо спровели прошле године и која је наишла на фантастичан одјек код младих, зато идемо и са другим кругом. До 20.септембра се пријављују послодавци, а од 1.октобра млади са средњим и високим образовањем, без радног искуства који желе посао”, каже Мали и додаје да је Влада Србије веома посвећена овом пројекту.

Сличне теме

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Велики изазови су пред Србијом, али свакодневно се боримо за бољи живот грађана

Мали: Велики изазови су пред Србијом, али свакодневно се боримо за бољи живот грађана

Мали: Много изазова пред нама, али заштитићемо грађане и обезбедити да привреда нормално функционише

Мали: Много изазова пред нама, али заштитићемо грађане и обезбедити да привреда нормално функционише