Čitaj mi

Mali: Penzionerima 22. septembra 50 evra pomoći

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će 22. septembra penzionerima biti isplaćeno 50 evra pomoći države. Mali je, gostujući na televiziji “Prva”, otkrio da će u novembru svi građani dobiti po 30 evra, u decembru još po 20 evra, dok će u februaru ili martu naredne godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara.

 “Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo u dan i dinar”, kaže Mali.

Govoreći o minimalnoj zaradi, ministar je istakao da od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, minimalac raste tri puta brže nego što raste BDP. Objašnjava da su razgovori o minimalnoj zaradi deo kontinuiranog procesa i da je vrlo važno što je socijalni dijalog uspostavljen, kao i da se Vlada Srbije trudi da uspostavi balans i da sve strane budu zadovoljne.

“Mi smo juče imali sastanak SES-a i brojke pokazuju da idemo napred . Mi smo izašli sa predlogom da minimalna zarada bude 35.012 dinara, odnosno da prvi put u istoriji pređemo tih 35 hiljada. To je povećanje od 9,4 odsto. I to u vreme ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa. Podsetiću vas da od 2017. godine minimalna zarada u Srbiji raste tri puta brže nego rast BDP-a. Od 2017. minimalna zarada porasla je 52 odsto, a BDP 17,3 odsto, dok je cena minimalne potrošačka korpa porasla oko deset odsto”, istakao je Mali.

Minimalna zarada raste pet puta brže od minimalne potrošačke korpe, kaže Mali i dodaje da minimalac trenutno pokriva 81,5 odsto potrošačke korpe. Ističe da je minimalna zarada glavni pokretač i da utiče na prosečnu zaradu u Srbiji i da se Vlada zalaže da dostigne minimalnu potrošačku korpu. 

“Po projekcijama, 2023. godine treba da budu izjednačene minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada. Mi ćemo sa ovim povećanjem minimalne zarade, povećanjem plata i penzija, 2022. imati prosečnu platu u Srbiji od 670 evra minimum”, naglasio je Mali i dodao da se ide ka cilju koji je zacrtan planom “Srbija 2025”, da prosečna zarada do kraja 2025. bude 900 eura.

"Osim što idemo sa povećanjem minimalne zarade, idemo i sa rasterećenjem opterećenja na zarade. Povećaćemo neoporezivi deo zarada na 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara", rekao je Mali. Pored te olakšice, Ministarstvo finansija predložilo je da se doprinosi za PIO smanje za 0,5 odsto.

Mali objašnjava da odgovorna ekonomska politika dovodi do rasta plata i penzija, kao i standarda, i to u doba najveće ekonomske krize izazvane pandemijom, kao i da je država očuvala fiskalnu stabilnost. 

“U junu udeo javnog duga u BDP-u bio je 55,5 odsto, dakle daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. Takođe, preko 200 milijardi dinara imamo trenutno na računu i potpuno smo likvidni”, istakao je ministar i dodao da upravo zato država može da pomogne privredi i građanima u svakom trenutku.

Ministar kaže da će stopa rasta BDP-a ove godine biti, minimum, 6,5 odsto i da ćemo biti prva ili druga ekonomija u Evropi. Dodaje da se u Srbiji trenutno gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica i da je veliki optimista kada je u pitanju budućnost.

“Nikada se više nije gradilo, nikada veće nisu bile plate i penzije. Pokazali smo da u doba najveće krize država reaguje na najbolji mogući način i štiti, ne samo privredu, već pomaže i građanima, a da, pritom, nijednog trenutka ne narušava makroekonomsku stabilnost”, istakao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na projekat “Moja prva plata”.

“To je sjajna ideja koju smo sproveli prošle godine i koja je naišla na fantastičan odjek kod mladih, zato idemo i sa drugim krugom. Do 20.septembra se prijavljuju poslodavci, a od 1.oktobra mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva koji žele posao”, kaže Mali i dodaje da je Vlada Srbije veoma posvećena ovom projektu.

Slične teme

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom