Читај ми

Мали: Исплаћена новчана помоћ за запослене у туризму и угоститељству

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је данас исплаћена новчана подршка у висини минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције, као и лиценциране туристичке водиче и пратиоце. 

Укупно је 12.153 привредна субјекта који запошљавају 65.759 радника, као и 336 туристичких водича и 90 пратилаца, испунило услове за добијање ове врсте помоћи државе. За ову меру подршке, држава је данас исплатила око 2,045 милијарди динара.

„Ово је други пут, у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије у циљу ублажавања последица пандемије, да исплаћујемо пуну минималну зараду за запослене у туризму и угоститељству, који испуњавају прописане услове за ову врсту подршке државе. Подсетићу да је њима и у јулу исплаћена једна минимална зарада“, навео је Синиша Мали.

Како је објаснио, новац је уплаћен на посебне наменске динарске рачуне које Управа за трезор отвара за ове потребе.

Корона вирус је, истакао је министар финансија, имао веома негативан утицај на туризам и угоститељство, људи су се минимално кретали, путовања скоро да није ни било, и тим секторима је заиста неопходна помоћ и подршка.

„Задатак државе је да помогне онима којима је помоћ потребна и баш зато су и усвојена и спроведена три пакета подршке привреди и грађанима Србије, вредна око осам милијарди евра. Помоћ која се пружа грађанима и привреди је континуирана и од огромног је значаја за очување привреде и радних места, као и животног стандарда грађана Србије“, навео је Синиша Мали.

Говорећи о предстојећим мерама подршке, министар финансија је рекао да ће крајем августа бити исплаћена пета рата секторске помоћи за аутопревознике, који добијају 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци. Њима ће, додао је, крајем септембра, бити исплаћена и последња од шест рата.

У септембру нам, додао је, следи исплата новчане подршке у висини од по 50 евра за све пензионере, а потом ће, у новембру, сви пунолетни грађани Србије добити по 30 евра помоћи, за шта је пријављивање било у мају месецу, када су сви добили по 30 евра.

Осим наведених мера, у децембру ће бити исплаћено додатних 20 евра за све пунолетне грађане Србије. Ово све значи да ће пензионери до краја године од државе добити укупно 100 евра, а остали пунолетни грађани по 50 евра“, рекао је Мали.

Министар је подсетио и да ће у фебруару, а најкасније у марту, пензионери добити по 20.000 динара новчане подршке.

„Новца имамо довољно захваљујући одличним економским резултатима које остварујемо. Република Србија је у првој половини ове године имала стопу раста од 7,5 одсто. Такође, прилив страних директних инвестиција у првих седам месеци ове године је износио две милијарде и 72 милиона, што је за око 30 одсто више у односу на исти период претходне године. Такође, јавни дуг је на нивоу од око 56 одсто“, рекао је министар финансија.

Синиша Мали је закључио да су јавне финансије Републике Србије потпуно стабилне, да имамо довољно новца и да је држава спремна да помогне и подржи грађане и привреду.

Сличне теме

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније