Čitaj mi

Mali: Isplaćena novčana pomoć za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je danas isplaćena novčana podrška u visini minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, kao i licencirane turističke vodiče i pratioce. 

Ukupno je 12.153 privredna subjekta koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca, ispunilo uslove za dobijanje ove vrste pomoći države. Za ovu meru podrške, država je danas isplatila oko 2,045 milijardi dinara.

„Ovo je drugi put, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije, da isplaćujemo punu minimalnu zaradu za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, koji ispunjavaju propisane uslove za ovu vrstu podrške države. Podsetiću da je njima i u julu isplaćena jedna minimalna zarada“, naveo je Siniša Mali.

Kako je objasnio, novac je uplaćen na posebne namenske dinarske račune koje Uprava za trezor otvara za ove potrebe.

Korona virus je, istakao je ministar finansija, imao veoma negativan uticaj na turizam i ugostiteljstvo, ljudi su se minimalno kretali, putovanja skoro da nije ni bilo, i tim sektorima je zaista neophodna pomoć i podrška.

„Zadatak države je da pomogne onima kojima je pomoć potrebna i baš zato su i usvojena i sprovedena tri paketa podrške privredi i građanima Srbije, vredna oko osam milijardi evra. Pomoć koja se pruža građanima i privredi je kontinuirana i od ogromnog je značaja za očuvanje privrede i radnih mesta, kao i životnog standarda građana Srbije“, naveo je Siniša Mali.

Govoreći o predstojećim merama podrške, ministar finansija je rekao da će krajem avgusta biti isplaćena peta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci. Njima će, dodao je, krajem septembra, biti isplaćena i poslednja od šest rata.

U septembru nam, dodao je, sledi isplata novčane podrške u visini od po 50 evra za sve penzionere, a potom će, u novembru, svi punoletni građani Srbije dobiti po 30 evra pomoći, za šta je prijavljivanje bilo u maju mesecu, kada su svi dobili po 30 evra.

Osim navedenih mera, u decembru će biti isplaćeno dodatnih 20 evra za sve punoletne građane Srbije. Ovo sve znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a ostali punoletni građani po 50 evra“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio i da će u februaru, a najkasnije u martu, penzioneri dobiti po 20.000 dinara novčane podrške.

„Novca imamo dovoljno zahvaljujući odličnim ekonomskim rezultatima koje ostvarujemo. Republika Srbija je u prvoj polovini ove godine imala stopu rasta od 7,5 odsto. Takođe, priliv stranih direktnih investicija u prvih sedam meseci ove godine je iznosio dve milijarde i 72 miliona, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, javni dug je na nivou od oko 56 odsto“, rekao je ministar finansija.

Siniša Mali je zaključio da su javne finansije Republike Srbije potpuno stabilne, da imamo dovoljno novca i da je država spremna da pomogne i podrži građane i privredu.

Slične teme

Mali:  Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Mali: Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske