Читај ми

Мали: До 7 сати пријављено милион вакцинисаних грађана за 3.000 динара

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је јутрос до 7 сати за новчану подршку од 3.000 динара за вакцинисане, пријављено милион грађана. 

„Од поноћи је са радом почео и кол-центар, а грађани упоредо могу да се пријављују и преко сајта Управе за трезор. Очигледно је да је велико интересовање грађана да добију и ту врсту помоћи од државе и мислим да је ова мера право решење, јер је наш циљ била што масовнија вакцинација“, објаснио је Мали, и додао да право на помоћ има око 2,5 милиона грађана, као и да смо близу очекиваног колективног имунитета. 

Он је подсетио да право на 3.000 динара имају сви грађани старији од 16 година, који су примили бар једну дозу вакцине, или они који су се до 31. маја пријавили, а вакцинишу се до 7. јуна. Пријава је омогућена до 15. јуна. 

„Важно је да се вакцинишемо, да водимо рачуна о себи и о ближњима, а то је битно и за нашу економију, коју смо готово у потпуности отворили. Сада раде ресторани, угоститељски објекти, туризам, све оно што у претходном периоду није у радило у пуном капацитету или уопште није радило“, навео је он. 

Министар је рекао да ће у уторак 8. јуна бити по трећи пут исплаћено 50 одсто минималне зараде, а следи и помоћ за незапослене. 

„Сви који су били пријављени у Националној служби за запошљавање (до 15. априла) добиће 60 евра до краја овог месеца. Пре десетак дана исплатили смо 100 евра нашим грађанима на Косову и Метохији, док су незапослени на Косову и Метохији добили 200 евра. Исплатили смо и првих 30 евра помоћи грађанима, док ће следећих 30 евра бити исплаћено у новембру. Пензионери ће додатних 50 евра добити у септембру“, навео је Мали и додао да су сви пакети помоћи које је држава определила за привреду и грађане исплаћени како је и обећано, у дан и у динар. 

Истакао је да су све предузете мере дале резултат, што се понајвише види по приходима у овој години. 

„У мају су нам сви приходи већи од планираних, од пореза на добит правних лица, на доходак грађана, до ПДВ-а и прихода од акциза. То значи да се наша економија брже опоравља него што смо мислили. Раст у првом кварталу ове године је био 1,7 одсто. Када погледате флеш процене Европске уније, где је просек -1,7 процената, ми смо толико у плусу“, навео је он. 

Мали је напоменуо да очекује да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) у новом извештају у јуну ићи са пројекцијом раста за Србију од 6 одсто, и подсетио да нам је Светска банка прогнозирала раст од 5 одсто, а Европска комисија 5,3 процената. 

„Радује нас што је индустријска производња порасла 33,9 процената у односу на април прошле године. Чак и ако тај резултат упоредите са целом прошлом годином, опет имамо раст од 5,8 одсто. То показује исправност економске политике коју спроводимо у протеклих неколико година, јер се отворио велики број фабрика, улажемо у ауто-путеве, привредне зоне, инфраструктуру... Стратегија привредног развоја, којој смо посвећени, сада у кризи показује резултате“, рекао је он. 

Навео је и да је захваљујући пакетима помоћи одржана ликвидност привреде и ниво привредне активности. 

„Са наплатом из маја, са порастом индустријске производње и свега осталог, очекујемо раст у другом кварталу од 10,8 до 11,2 одсто у односу на други квартал прошле године. То значи да ћемо до краја године имати стопу раста од преко шест одсто. Грађанима је то важно јер се отвара простор за веће инвестиције у инфраструктуру, за веће плате и пензије“, објаснио је он. 

Мали је навео и да упркос кризи коју је изазвала пандемија вируса корона, Србија сада гради четири ауто-пута, а да ће до краја године бити започета још четири. 

„Поред тога, улажемо у канализациону и водоводну мрежу, фабрике за пречишћавање отпадних вода у целој Србији, улажемо у екологију упркос највећој кризи икада. Србија се променила и то сви прихватају, од ММФ-а, Светске банке, Европске комисије. Види се да имамо резултат захваљујући доброј и одговорној економској политици, јер водимо рачуна о сваком динару. Када је криза у питању, одржавамо макроекономску стабилност, јавни дуг нам је испод 60 одсто у односу на БДП, а с друге стране помажемо и привреду“, напоменуо је он и додао да је држава увек и на време испуњавала све обавезе.

Објаснио је да је Влада Републике Србије јуче усвојила аранжман са ММФ-ом, те да очекује да ће он бити усвојен 18. јуна на одбору директора те организације. 

„Тај споразум је за нас веома важан, јер желимо да наставимо још јаче и интензивније са структурним реформама, од јавних предузећа, до реформе Пореске управе, али и развоја зелене економије, зелене привреде, обновљивих извора енергије. То су приоритети. ММФ нам даје кредибилитет и гура нас напред и то је за грађане од великог значаја“, рекао је он. 

Мали је напоменуо да ће се наставити са активностима које треба да допринесу даљем развоју привреде у нашој земљи, односно већој ефикасности и конкурентности. 

„Радићемо на томе да побољшамо и начин функционисања јавних предузећа, да додатно инвестирамо у инфраструктуру, да проналазимо начин за раст плата и пензија. Тиме се подстичу потрошња и производња, и то су онда одрживе стопе раста. То је кључ за раст животног стандарда. Уверен сам да ће тек у годинама које следе, због очекивано високих стопа раста, Србија бити још успешнија“, закључио је Мали.

Сличне теме

Мали: Почиње исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације

Мали: Почиње исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације

Мисија ММФ-а завршила прву ревизију актуелног аранжмана

Мисија ММФ-а завршила прву ревизију актуелног аранжмана

Синиша Мали: У понедељак исплата првих субвенција за нови модел фискализације

Синиша Мали: У понедељак исплата првих субвенција за нови модел фискализације