Читај ми

Делегација Министарства финансија се састала са Мисијом ММФ-а

1/4

Делегација Министарства финансија, предвођена потпредседником Владе и министром финансија Синишом Малим, састала се данас са Мисијом Међународног Монетарног фонда (ММФ), коју предводи Донал Мекгетиган, у оквиру трећег разматрања резултата стенд бај аранжмана који је Република Србија склопила са том финансијском институцијом.

Потпредседник Владе је истакао да је Република Србија, упркос бројним изазовима и глобалној кризи, успела да сачува макроекономску стабилност и да је претходну годину завршила са добрим резултатима. Он је навео да је Србија у току прошле године забележила привредни раст од 2,5 одсто, да је јавни дуг у односу на БДП под контролом и испод нивоа Мастрихта, да је привукла 4,5 милијарде страних директних инвестиција, уз рекордан ниво девизних резерви и са даљим трендом смањивања незапослености.

Он је додао и да је Србија упркос изазовима и великим капиталним улагањима, успела да смањи дефицит на 2,2 одсто. Мали се посебно осврнуо на програм „Скок у будућност – Србија 2027“ за који је истакао да ће подстаћи даљи привредни раст, променити земљу на боље и донети нову енергију.

Потпредседник Владе је посебно истакао и да инвеститори имају поверења у нашу државу, да је њихова перцепција Србије као земље која је на нивоу инвестиционог рејтинга, али и да је свестан нових глобалних изазова који нас очекују. 

Мали је рекао да развој вештачке интелигенције и њен утицај на тржиште рада, те енергетике и реформа овог сектора, уз даља капитална улагања, остају приоритети за Србију. 

Донал Мекгетиган је истакао да цени отворени приступ какав је Србија показала у претходном периоду, уз квалитетну дискусију, те додао да је сагласан да су сви поменути економски аспекти Србије у 2024. години били добри.

Он је посебно похвалио пројекат „Искра“, електронски регистар запослених у јавном сектору, преко кога се тренутно исплаћују зараде за 300.000 запослених. На тај начин је по први пут уведен систем за обрачун зарада који значи боље планирање, извршење и контролу расхода, као и већу транспарентност и боље управљање људским ресурсима. Када је реч о актуелном аранжману, испуњен је циљ који подразумева да запослени у сектору образовања буду део „Искре“, а до краја године у овај систем ће додатно ући још 59.000 запослених.

Када је реч о другим циљевима из аранжмана, усвојен је акциони план како би средњорочно планирање буџета било ефикасније и обавезујуће, промењен је правни статус Електропривреде Србије (ЕПС) у акционарско друштво, Влада је усвојила план инвестиција за енергетски сектор, са дефинисаним приоритетима и трошковима и пројектима који се могу спроводити током наредних 2–5 година, а усвојен је и нови Закон о управљању власништвом у државним предузећима.

Саговорници су разговарали и о новој методологији за одређивање цене снабдевања електричном енергијом за нерегулисани сектор, као и о новој методологији за одређивање цена гаса за нерегулисани сектор, на којима се ради и које би требало да ступе на снагу у току године. 

Република Србија и Међународни монетарни фонд су ушли у стенд-бај аранжман у трајању од 24 месеца до краја децембра 2024. године. Текући аранжман је одобрен од стране одбора директора у Вашингтону 19. децембра 2022. године.

Овај аранжман представља континуитет у односу на успешно спроведени Програм за координацију политика. На састанку је потврђено да ће се остатак аранжмана третирати као режим из предострожности, те да неће бити даљих повлачења средстава осим ако не буде нових глобалних шокова.

Мисија Међународног монетарног фонда боравиће у Београду до 26. марта.

Сличне теме

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију