Čitaj mi

Delegacija Ministarstva finansija se sastala sa Misijom MMF-a

1/4

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigan, u okviru trećeg razmatranja rezultata stend baj aranžmana koji je Republika Srbija sklopila sa tom finansijskom institucijom.

Potpredsednik Vlade je istakao da je Republika Srbija, uprkos brojnim izazovima i globalnoj krizi, uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost i da je prethodnu godinu završila sa dobrim rezultatima. On je naveo da je Srbija u toku prošle godine zabeležila privredni rast od 2,5 odsto, da je javni dug u odnosu na BDP pod kontrolom i ispod nivoa Mastrihta, da je privukla 4,5 milijarde stranih direktnih investicija, uz rekordan nivo deviznih rezervi i sa daljim trendom smanjivanja nezaposlenosti.

On je dodao i da je Srbija uprkos izazovima i velikim kapitalnim ulaganjima, uspela da smanji deficit na 2,2 odsto. Mali se posebno osvrnuo na program „Skok u budućnost – Srbija 2027“ za koji je istakao da će podstaći dalji privredni rast, promeniti zemlju na bolje i doneti novu energiju.

Potpredsednik Vlade je posebno istakao i da investitori imaju poverenja u našu državu, da je njihova percepcija Srbije kao zemlje koja je na nivou investicionog rejtinga, ali i da je svestan novih globalnih izazova koji nas očekuju. 

Mali je rekao da razvoj veštačke inteligencije i njen uticaj na tržište rada, te energetike i reforma ovog sektora, uz dalja kapitalna ulaganja, ostaju prioriteti za Srbiju. 

Donal Mekgetigan je istakao da ceni otvoreni pristup kakav je Srbija pokazala u prethodnom periodu, uz kvalitetnu diskusiju, te dodao da je saglasan da su svi pomenuti ekonomski aspekti Srbije u 2024. godini bili dobri.

On je posebno pohvalio projekat „Iskra“, elektronski registar zaposlenih u javnom sektoru, preko koga se trenutno isplaćuju zarade za 300.000 zaposlenih. Na taj način je po prvi put uveden sistem za obračun zarada koji znači bolje planiranje, izvršenje i kontrolu rashoda, kao i veću transparentnost i bolje upravljanje ljudskim resursima. Kada je reč o aktuelnom aranžmanu, ispunjen je cilj koji podrazumeva da zaposleni u sektoru obrazovanja budu deo „Iskre“, a do kraja godine u ovaj sistem će dodatno ući još 59.000 zaposlenih.

Kada je reč o drugim ciljevima iz aranžmana, usvojen je akcioni plan kako bi srednjoročno planiranje budzeta bilo efikasnije i obavezujuće, promenjen je pravni status Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, Vlada je usvojila plan investicija za energetski sektor, sa definisanim prioritetima i troškovima i projektima koji se mogu sprovoditi tokom narednih 2–5 godina, a usvojen je i novi Zakon o upravljanju vlasništvom u državnim preduzećima.

Sagovornici su razgovarali i o novoj metodologiji za određivanje cene snabdevanja električnom energijom za neregulisani sektor, kao i o novoj metodologiji za određivanje cena gasa za neregulisani sektor, na kojima se radi i koje bi trebalo da stupe na snagu u toku godine. 

Republika Srbija i Međunarodni monetarni fond su ušli u stend-baj aranžman u trajanju od 24 meseca do kraja decembra 2024. godine. Tekući aranžman je odobren od strane odbora direktora u Vašingtonu 19. decembra 2022. godine.

Ovaj aranžman predstavlja kontinuitet u odnosu na uspešno sprovedeni Program za koordinaciju politika. Na sastanku je potvrđeno da će se ostatak aranžmana tretirati kao režim iz predostrožnosti, te da neće biti daljih povlačenja sredstava osim ako ne bude novih globalnih šokova.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Beogradu do 26. marta.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen