Законима ће бити уређено финансирање локалне самоуправе у 2005. години

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је вечерас да ће владини предлози закона, ако буду усвојени у Скупштини Србије, уредити финансирање локалне самоуправе у 2005. години и најавио да ће укупни приходи локалних самоуправа у следећој години бити 6,6 пута већи него у 2000. години.

У Скупштини Србије почела је обједињена начелна расправа о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и о Предлогу закона о расподели трансферних средстава из буџета Србије и учешћу општина, градова и града Београда у порезу на зараде у 2005. години.

Подсетивши да од 1. јануара престаје да важи Закон о порезу на промет, који је један од извора финансирања локалних самоуправа, и да ступа на снагу Закон о порезу на додату вредност (ПДВ), Динкић је предложио да се учешће локалних самоуправа и градова у порезу на зараде повећа са садашњих 30 на 40 процената.

Он је најавио да ће локалне самоуправе којима то није довољно моћи да надоместе губитак због укидања пореза на промет и да искористе део трансферних средстава предвиђених Законом о буџету за 2005. годину у износу од 13,8 милијарди динара.

Планирани приходи локалних самоуправа у 2004. години износили су 75,8 милијарди динара, а до краја ове године биће остварено најмање 81,4 милијарде динара, навео је министар финансија.

Приликом планирања трансфера и обима средстава за локалне самоуправе пошло се од претпоставке да ти приходи треба да буду идуће године 16,7 одсто већи у односу на план за 2004. годину, изјавио је Динкић и додао да ће се део средстава локалне самоуправе остварити од пореза на зараде, а део од трансфера.

Он је подсетио да је на састанку са представницима локалних самоуправа заједнички констатовано да је потребно изменити неке критеријуме за финансирање локалне самоуправе који су везани за број избеглица у неким градовима и потребу ограничења броја запослених у администрацији локалних самоуправа.

Због тога је на скупштинском Одбору за финансије договорено да се најкасније до 31. марта 2005. године промене критеријуми за финансирање локалних самоуправа, а ако буде потребе, чак измени и закон који ће сада бити усвојен, нагласио је Динкић. Он је објаснио да ће они градови који су развијени далеко више остварити по основу 40 одсто од пореза на плате, а да је онима који су мање развијени потребно пребацити више трансферних средстава.

Министар финансија навео је да је у Београду већ за 11 месеци остварено више прихода него што је планирано за целу 2004. годину – укупно 34,3 милијарде динара, да су и Нови Сад и Ниш такође премашили овогодишњи план, а да је једино Крагујевац остварио приходе мање од планираних јер је у првих 11 месеци имао 89,9 одсто у односу на план.

Због тога је Министарство финансија у име Владе прихватило амандман групе посланика да се Крагујевцу додели 200 милиона динара више средстава за идућу годину науштрб смањења Београду, истакао је Динкић.