Вујовић: Стигле две понуде на тендер за Железару

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да су на тендер за Железару Смедерево стигле две понуде које ће сутра бити отворене.

Вујовић је за Прву телевизију рекао да је претходних месеци девет компанија интервјуисано и да су надлежни учинили све да оне сазнају какво је Смедерево, у ком је стању, да упознају раднике и технолошки процес до детаља.

„Затим смо пре два месеца расписали позив за изјаву заинтересованости и добили девет изјава. Када смо погледали те позиве, расписали смо тендер који се завршио 5. јануара и на тендеру смо добили две понуде које ће сутра бити отворене, а јавност ће сазнати које су то компаније показале интерес за приватизацију смедеревске Железаре“, рекао је Вујовић.

Он је истакао да су у тендеру већ стављени кључни услови које ће будући стратешки партнер морати да испуни, а то су, како је рекао, интегрална производња, достизање пуног капацитета у најкраћем року, завршавање капиталне обнове вискох пећи, допуна производног процеса и постизање највеће вредности на домаћем и светском тржишту.

„Услови ће бити они из тендера, оно што је Влада поставила, а то је задржавање запослености из Смедерева, задржавање запослености свих подизвођача, односно целе првреде региона Смедерева и шире Србије која учествује у том раду“, навео је Вујовић.

Он је додао и да се морају задовољити услови Европске уније, која је, како истакао, настала на уговорима о челику и угљу.

„ЕУ није случајно настала на уговору о челику и угљу, према томе ЕУ ће имати своју страну шта очекује од приватизације Смедерева“, рекао Вујовић, истичући да железара у свакој земљи представља суштину индустријске производње.

Министар је истакао да је потребна тешка индустрију и тешка металургија као један од кључних елемената читавог индустријског система.

Према његовим речима, враћање Железаре у функцију значи подржавање индиректне запослености од 5.000-6.000 људи у Смедереву и околним градовима и увођење реда у привреду.

„Враћање челичане у функцију не значи само подизање БДП-а за један, можда и 1.5 одсто друштвеног производа. Нова челичана ће враћати старе дугове, плаћати нове обавезе за струју, гас, руду и кокс. Она би требало да буде пример доброг послована у Србији, повећања производње, економског раста, она треба да буде основ новог односа према производњи у Србији, и мислим да ће грађане то интересовати“, истакао је Вујовић.

извор Танјуг