Вујовић: Србију очекује убрзани опоравак

“Србију очекује убрзани опоравак, уз снажан заокрет у фискалном простору са резултатима бољим од очекиваних”, изјавио је министар финансија Душан Вујовић током образлагања Предлога закона о буџету за 2016. годину.

Вујовић је, говорећи пред посланицима, поручио да је Србија ове године изашла из рецесије, да је прогнозиран раст за ову годину од 0,8 одсто БДП-а, и то, како је нагласио у најтежим могућим условима након прошлогодишњих катастрофалних поплава.

Министар је навео да је предлог буџета за наредну годину много више развојни него што се може закључити на основу капиталних расхода, али да је такође уважена и социјална категорија.

„Предвиђени су инструменти социјалне политике у виду отпремнина, како би се обезбедило надокнађивање на основу важећег закона или оно што је предвиђено колективним уговором“, рекао је Вујовић.

Он је навео да је прилив инвестиција прогнозиран на 1,6 милијарди евра, а раст извоза од 7,8 одсто, односно да ће извоз у овој години износити 15,6 милијарди евра.

„Реформе амбијента и пад цене нафте позитивно су се одразили на раст инвестиција, а повећан прилив дознака умањио је ефекте фискалне консолидације на потрошњу“, рекао је министар.

Вујовић је навео да су предлогом предвиђени приходи од 997,4 милијарде, расходи од 1.119,2 милијарде, и дефицит од 121,8 милијарди динара.

Према његовим речима, ове године је буџет послат посланицима у кратком року, јер је то било условљено динамиком преговора са ММФ-ом.

„Сви смо у скраћеним роковима све урадили, припремамо, дискутујемо и доносимо буџет“, рекао је Вујовић, додајући да је влада успоставила стабилност јавних финансија и макроекономског амбијента.

Министар је додао и да је кредибилитет политике Владе Србије потврђен потписивањем аранжмана са ММФ, а подржан је и од стране Светске банке, Европске комисије, Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој.

извор Танјуг