Вујовић: Разговори са ММФ-ом успешни, резултати добри, економија расте

Министар финансија Душан Вујовић оценио је да су разговори са ММФ успешно завршени, да су резултати добри, а економија расте.

„Ово су резултати рада владе и премијера. Од скоро вероватног банкрота дошли смо до сређених финансија, до унапређења у фискалном дефициту и прешли смо од ресеције која је претила у позитиван раст економије“, рекао је Вујовић на заједничкој конференцији за новинаре са представницима ММФ.

Министар је додао да се од данас окрећемо новим задацима, а највећи су структурне реформе. „Држава 20 века је за нама, а треба нам држава 21. века“, поручио је Вујовић.

Шеф мисије ММФ Џејмс Руф рекао је да је ММФ ревидирао раст БДП Србије на 0,5 одсто и да очекује да ће се тај раст у наредном периоду убрзати, оценивши да програм ММФ-а у Србији доноси добро резултате.

„Постојао је страх да ће велико фискално стезање каиша ове године наштетити расту, али уместо тога видели смо раст, као и повећање запослености и пад незапослености“, рекао је Руф. Он је нагласио и да је инфлација остала на истом нивоу, а да је девизни курс стабилан. Шеф мисије ММФ је најавио да ће о повећању плата и пензија бити речи приликом следеће посете Мисије Србији, у новембру ове године.

“Фискални резултати су добри, дефицит је
нижи него што је пројектовано, побољшана је наплата прихода, али су инвестиције у земљи ниже него што смо очекивали”, рекао је шеф Мисије ММФ Џејмс Руф. „Уверени смо да ће та основна фискална консолидација да се настави и у 2016. године“, рекао је Руф.

извор Танјуг