Вујовић: Привредни раст на крају године 2,7 одсто

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је да је Србија у време фискалне консолидације успела да оствари привредни раст који је сада око 2,6 одсто, а очекује се да на крају ове године буде 2,7 одсто.“Следеће године очекујемо раст од три одсто, а годину дана касније 3,5 одсто“, рекао је Вујовић на Српском економском форуму у Београду.

Он је казао да су такви резултати остварени комбинацијом штедње и повећањем инвестиција.

„Такав тренд треба одржати две до три године, а онда ћемо видети која су ограничења за даљи раст“, додао је Вујовић.

Вујовић је рекао да главни извори економског раста у наредним годинама треба да буду инвестиције и повећање извоза.

Према његовим речима, морају да се редефинешу политике субвенција, које сада чине 1,0 одсто БДП-а, а које се, како је оценио, и даље темеље на старим социјалистичким методама.

У наредном периоду радити на привлачењу регионалних инвестиција.
„Ту би се завршила друга фаза фискалне консолидације и кренуло би се у трећу фазу инвестиција и отварања нових радних места“, рекао је Вујовић.

Указао је и да Србија не искоришћава довољно капацитете у сектору услуга. „Имамо пуно људи који су обазовани, али нису специјалисти за пружање услуга”, навео је Вујовић.

Он се залоззио за развој таквих високовреднованих услуга и у нашој земљи.
У том контексту је предочио значај развоја иновација и прилагођавања новим технологијама, наводећи и да је сарадња привредног сектора са државом од велике важности за даљи развој и привредни напредак.

Вујовић је додао да очекује да до краја октобра разговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) буду завршени.

„Ми смо у септембру имали разговоре са ММФ-ом, па наставили почетком октобра у Вашингтону и наставићемо их овде ове недеље“, казао је Вујовић новинарима на Економском самиту.

Према његовим речима, Србија сада према најновијим пројекцијама има чак и боље резултате и од ранијих предвиђања везано за дефицит у следећој години, као и бољу ситуацију за обећано прилагођавање пензија и плата.

„Мислим да ћемо остати у оквирима онога што је реално, и не желимо да прихватамо обавезе које нису одрживе, али желимо да искористимо реалне резултате и да становништву понудимо оно што је на овај начин уштеђено и урађено“, казао је Вујовић.

Вујовић је нагласио да се Србија у претходних пет до шест година задуживала по неповољним условима, али да су сад смањени ризици.

Према његовим речима, кредит који ће Србија узети од Фонда за развој Абу Дабија неће утицати на раст јавног дуга Србије.

Министар је казао да је тај кредит намењен за буџетску подршку, рефинансирање доспелих обавеза и смањење трошкова задужења.