Вујовић: Примена нових мера након усвајања ребаланса буџета

“Примена нових мера штедње почеће неколико недеља након усвајања ребаланса буџета за 2014, који ће се наћи пред посланицима средином октобра”, изјавио је министар финансија Душан Вујовић.

Он је објаснио да ће дефинитиван договор Владе Србије око примене мера, које подразумевају и смањивање плата и пензија, биће обелодањен у предлогу ребаланса буџета.“Наш интерни договор је да искористимо ребаланс да објаснимо народу шта је потребно, а да са њим и почнемо с применом мера“, рекао је Вујовић гостујући на ТВ Прва.

Према његовим речима, одређени закони морају да прате ребаланс, како би могло да се иде на смањивање плата и пензија.

„Претпостављам да ће нам бити потребно да потрошимо неколико недеља за измену тих закона. Пошто смо се одлучили за прогресивно уместо за линеарно смањење примања, већи део терета ће се усмерити на људе са већим примањима, али то с друге стране захтева сложеније измене закона, и више времена, “ рекао је Вујовић.

Он је навео да ће се ребаланс наћи у Скупштини Србије половином октобра, а већ почетком новембра кренуће се и са предлогом буџета за 2015. годину

„Циљ нам је да у ребалансу трасирамо пут за све мере у будућем периоду. Вероватно ћемо ребаланс тако припремити да он буде близу усвајању буџета за 2015. како бисмо у једној расправи разматрали суштину свих структурних мера које предлажемо и како бисмо одмах имали консензус“, навео је министар.

Упитан колико ће смањење трајати, Вујовић је навео да, ако се буде урадило све по плану да се повећају приходи буџета, већ почетком 2016. у буџету за ту годину моћи ће да буду повећане плате у здравству и образовању.

„Што будемо успешнији у прикупљању фискалних рачуна, инвестиција, повећању производње, пре ћемо моћи да подигнемо примања. После годину дана ћемо то размотрити, па у буџету за 2016, ако све буде како треба, можемо и себи и свима повећати плате. Али то нећемо да радимо, ако постоји опасност да се вратимо у овакву ситуацију“, поручио је Вујовић.

Вујовић је упозорио да се расходи буџета морају смањити, јер се троши много у односу на бруто друштвени производ. Он је навео да јавна потрошња износи око 45 одсто БДП-а и пењаће се до 49 одсто у наредним годинама.

„То могу да приуште само најразвијеније земље, то још нисмо ми. То је превисок ниво и неке трошкове морамо да смањимо“, рекао је Вујовић.

Министар је објаснио да је ово што данас влада покушава да уради резултат низа догађаја у далекој и скорој прошлости, а међу бројним нерешеним проблемима су предузећа у реструктурирању.

ИЗВОР ТАНЈУГ