Вујовић: Нови систем расподеле плата за запослене у јавном сектору биће много реалнији

Министар финансија Душан Вујовић најавио је да ће од јануара 2015. ступити на снагу нови систем расподеле плата за запослене у јавном сектору који ће бити много реалнији.

„Нов систем плата, који ће се примењивати кроз нови буџет, биће много реалнији по свим ставкама, укључујући и распон плата, али и односи тих плата према приватних сектору, јер ми сада имамо ситуацију да су плате у јавном сектору за 30 до 40 одсто веће него у приватном, што је неодрживо“, рекао је Вујовић за телевизију Б92.

Министар је истакао да ће нов систем плата омогућити да они који обављају сложене и одговорне послове имају и веће плате.
„Сви би требало да буду плаћени онако како би то тржиште одредило, по сложености посла, по одговорности, како се плате одређују у свету“, казао је Вујовић.

Он је навео и да би то значило да ће и у просвети бити реалније расподеле и да би одређеном броју запослених у просвети требало од јануара да буду повећане плате.

„У просвети систем расподеле плата није добар, ја се залажем да људима који су разредне старешине, који раде пуно радно време, да им то буде признато, да буду адекватно плаћени да могу од тога да живе, али, с друге стране, постоје људи који се просветом баве успутно“, рекао је Вујовић.

Упитан да ли ће запослени у јавном сектору и пензионери морати да подносе жртву смањених плата и пензија наредне три године, Вујовић је одговорио да ће жртва морати да се подноси све док се не остваре трајни извори прихода.

Министар је рекао и да ће саставни део преговора о новом аранжману са Мисијом ММФ-а, која треба да дође у Београд почетком новембра, бити буџет за 2015. годину. Он је рекао да очекује да ће се разговори с ММФ-ом завршити успешно, јер су суштински елементи, како је навео, већ договорени, а током посете би требало да се утврде технички детаљи.

„Очекујем да ћемо преговоре завршити успешно и да ће Мисија изаћи пред Одбор директора с предлогом аранжмана, а Влада Србије пред парламент где ћемо и представити нов буџет последњих дана новембра, првих дана децембра“, рекао је Вујовић.