Вујовић: Инфраструктура, иновације и трговина – три кључне тачке које стављамо у први план

Министар финансија Душан Вујовић представљао је Србију у економском сегменту на трећем Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ који се одржава у Паризу. Он је у оквиру Пословног форума наступао заједно са министрима економије и финансија шест земаља Западног Балкана.

На панелу је било речи о постојећим и новим могућностима за инвестиције и побољшању пословне климе у региону, економским проблемима
у државама Западног Балкана и начинима да се заједничким напорима дође до најефикаснијег решења.

Министар је истакао да је на пољу макроекономских и макромонетарних мера Србија постигла изванредне резултате и да наставља да напредује.

„Побољшали смо пословно окружење и постигли много на пољу подстицања инвестиција. Да бисмо одржали ове резултате на дуже стазе потребно је да добро планирамо пројекте на регионалном нивоу и да што пре прелазимо на њихову имплементацију”, рекао је Вујовић.

“Инфраструктура, иновације и трговина су кључне тачке на које се концентришемо данас да бисмо у тим областима били успешни сутра“, истакао је министар.

Вујовић је говорио и о томе које су најважније потребе страних инвеститора у Србији и напоменуо да влада интензивно ради на дефинисању најефикасније инфраструктуре, смањењу администрације, брзим и квалитетним правним услугама и међусобном повезивању.

Уочи почетка Самита министар је присуствовао и састанаку министара финансија и економије земаља Западног Балкана са представницима пословне заједнице Француске.

„Теме овог скупа биле су наставак разговора започетих у Берлину пре три године – наставак сарадње у изградњи инфраструктуре, тзв. физичког дела инфраструктуре, а томе се додаје тема “меканог” подржавања трговине у региону – подржавања трговине и транзита“, рекао је Вујовић. На састанку је било речи и о припремама пројеката и подршци Европске инвестиционе банке, ЕБРД-а и Светске банке.