Усвојен секторски инвестициони план из области станоградње

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да је Влада Србије усвојила којим се предвиђа улагање 150 милиона евра у изградњу станова за запослене у државној управи и јавним службама. Министар је нагласио да ће до краја следеће године бити изграђено 3,5 – 4 хиљаде станова који ће бити понуђени запосленима у државној управи по веома повољним ценама (од 300 до 850 евра по м2), уз рок отплате од 20 година и каматом од 0,5%. Такође је предвиђена реконструкција фасада значајних институција и споменика културе у Београду, Крагујевцу и Нишу у вредности од 5 милиона евра.

Према министровим речима, тренутно постоји око 230 завршених станова које ће републичка влада откупити од Грађевинске дирекције и који су спремни за усељење. Влада Србије ће ове јесени расписати конкурс за куповину станова на коме ће моћи да учествују запослени у државној управи који немају стан у власништву и који се обавежу да ће наставити да раде у јавној служби следећих 5 година и да за то време стан неће издавати или продати.

Квоте за расподелу станова одређене су у односу на број запослених у појединим областима, па је тако највећи број станова намењен сектору здравства и образовања (по 30%), за Министарство унутрашњих послова предвиђено је 15%, а за Министарство одбране 10% од укупног броја станова. Новац који се добије продајом станова намењен је посебном Владином фонду за станоградњу, при чему ће приоритет бити изградња станова у мање развијеним општинама.

Министар за капиталне инвестиције Велимир Илић нагласио је да су до сада реализовани “Хабитат” програм 700 станова за избеглице и програм изградње 1000 кућа за жртве поплава, који су пре свега оријентисани на изградњу ван Београда.

Директор Грађевинске дирекције Србије Славиша Златановић нагласио је да ће Грађевинска дирекција до краја године понудити Влади србије на откуп преко 300 станова по цени коштања, односно изградње станова. Цена стана одређује се на основу цене изградње, инфраструктуре, грађевинског земљишта, надзора и пројектовања.