Успостављање ефикасних механизама за спречавање и борбу против корупције

У Центру Сава је током викенда одржана је конференција „Успостављање ефикасних механизама за спречавање и борбу против корупције“, коју су заједнички организовали Мисија ОЕБС-а при СРЈ и Министарство финансија и економије Владе Републике Србије. На отварању конференције говорили су премијер Зоран Ђинђић, министар Ђелић и шеф Мисије Марк Дејвисон.

Зоран Ђинђић је између осталог рекао “да није било притужби везаних за процес приватизације, који по правилу носи висок степен ризика као потенцијални „рај“ за корупцију. Србија је прошла све тестове везане за корупцију на којима владе у земљама у транзицији најчешће падају. Влада је учинила велики напор да изгради системе контроле којима се сузбија корупција. Прва тачка ослонца тог система је јавност: за све јавне финансије се мора знати где иду и ко њима управља и о свему мора постојати писани траг. Тако ће сви знати да, уколико се упусте у злоупотребе, ризикују да једног дана буду откривени и кажњени”.

Божидар Ђелић, министар финансија и економије у Влади Србије, навео је да је
током рада теренских служби за сузбијање корупције (по градовима Србије), у протеклом периоду ухапшено 117 особа због злоупотребе службеног положаја, те да је постигнут велики напредак у борби против кријумчарења цигарета, као и стављање промета нафте под контролу државе, са циљем да се искорени шверц нафтних деривата. Коментаришући пакет мера Владе за борбу против корупције, који је у припреми, Ђелић је рекао:

– То
је једна средњерочна стратегија за борбу против корупције, са акционим планом (план за две до три године). Припремамо Закон о спречавању сукоба
јавног и приватног интереса, Кодекс за понашање службеника и Закон о финансирању политичких организација.По питању финансирања политичких странака, настојаћемо да утврдимо колики износ из буџета треба да издвоји држава, а колико се може финансирати из приватних донација и да ли тај износ може бити лимитиран.