Успешно завршени преговори Владе Србије и ММФ-а

Министарка финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић саопштила је данас да је Влада Србије успешно завршила преговоре са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Драгутиновић је на конференцији за новинаре истакла да је Влада постигла споразум о условима даљег коришћења кредитног стенд бај аранжмана, и додала да је са ММФ-ом постигнут договор о томе да замрзавање плата и пензија буде продужено и у 2010. години, чиме ће бити остварене највеће уштеде.

Она је навела да је са ММФ-ом постигнут и договор о почетку пензионе реформе 2010. године, чији ће се пун ефекат осетити тек 2020. године, и указала на то да је договором са том финансијском институцијом обезбеђена предвидљивост фискалне политике у 2010. години и након тога.

Такође, Драгутиновић је истакла да су кључ за успех преговора са ММФ-ом били консензус у Влади и истрајност, и додала да ће фискално прилагођавање бити извршено на рачун расхода државе, и то, пре свега, текућих расхода.

Према њеним речима, смањењем учешћа текућих расхода у бруто домаћем производу (БДП) биће обезбеђен већи простор за капиталне издатке и фискалне стимулансе који су привреди неопходни и у 2010. години.

Драгутиновић је рекла да је постигнут договор да ће буџет за 2010. годину имати приходе од приближно 655 милијарди динара, расходе од око 760 милијарди, при чему ће дефицит буџета износити око 105 милијарди динара, што је на нивоу од четири одсто БДП-а.

Она је подсетила на то да је јавна потрошња у 2008. години износила 44,5 одсто БДП-а, а буџетом за 2010. годину јавна потрошња биће смањена на 41,4 одсто БДП.

Истовремено, она је најавила да ће Мисија ММФ-а посетити нашу земљу у фебруару наредне године, а Влада Србије ће до тада донети закон о буџетском систему и фискалној одговорности као један закон, уз напомену да су они до сада били одвојени законски прописи.