Успешно окончани преговори са ММФ-ом

Преговори Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) и делегације Србије и Црне Горе о последњој ревизији текућег финансијског аранжмана успешно су оконачани, изјавила је данас шеф Мисије ММФ-а Пирита Сорса, како преноси агенција Бета.

Она је на конференцији за новинаре навела да су разрешена спорна питања из Меморандума о економској и финансијској политици Владе Србије, што омогућава да Борд директора ММФ крајем јануара идуће године одлучује о завршетку текућег аранжмана са Србијом и Црном Гором.

Услов да би Борд директора ММФ-а дао позитивну оцену за окончање тог аранжмана је, како је нагласила Сорса, избор приватизационог саветника за Нафтну индустрију Србије (НИС). Она је оценила да се за сада тај поступак спроводи према плану.

Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус казао је да је постигнути договор са Мисијом ММФ-а последица успешне и конзистентно вођене економске политике у Србији у протекле четири године.

Као позитивне резултате договореног програма са ММФ-ом он је навео смањење спољњег дуга, привреди раст већи од пет одсто годишње, консолидоване јавне финансије, ефикасне структурне промене и покренут нови инвестициони циклус.

Лабус је истакао да је Влада Србије спремна да преговара са ММФ-ом о новом аранжману који неће укључивати повлачење новца од те међународне финансијске институције, али би гарантовао спољни кредибилитет Србије.

Министар финансија Србије Млађан Динкић је рекао да би позитивна оцена Борда директора ММФ омогућила додатни отпис дуга од Париског клуба поверилаца од око 700 милиона долара и повлачње последње кредитне транше од ММФ-а од 200 милиоан долара, али би, како је нагласио, допринела и побољшању кредитног рејтинга Србије.

Он је навео да је са ММФ-ом усаглашена отплата дуга пензионерима и исплата зарада у јавним предузећима.

Пензионерима који се исплаћују из пензијског фонда запослених, како је објаснио, дуг ће бити враћен у шест рата, и то од децембра ове године до јула 2008. године. Заостале земљорадничке пензије ће се исплаћивати од 2007. до 2010. године, а од јануара идуће године ће се обрачунавати годишња камата од 8,5 одсто на износ тог дуга.

Договорено је да маса плата у јавним предузећима у 2006. години може да се повећа за 10,3 одсто у односу на ову годину, навео је Динкић, истичући да ће, у складу са буџетом за идући годину, на нивоу локалне самоуправе укупни износ зарада догодине моћи да се
увећава само за девет одсто.

Народна банка Србије (НБС) данас је саопштила да је у протекле три и по године, по основу програма са ММФ-ом, укупно повукла 833,7 милиона долара, намењених искључиво јачању девизних резерви централне банке.