Успешан сусрет са страним привредницима

Америчка привредна комора у Југославији организовала је јуче у хотелу “Хајат” сусрет Божидара Ђелића са страним привредницима и представницима међународних финансијских организација. Том приликом, министар је представио последње пореске подстицаје које је Влада Републике Србије усвојила крајем септембра, а који ће бити интересантни страним улагачима у нашој земљи. Очекујући да Србија веома брзо постане најпривлачнија земља у региону за инвеститоре, министар је поновио свој став о неопходности стварања ефикасне пореске администрације као темеља, на коме ће се заснивати будући порески систем Србије, а затим је укратко упознао стране улагаче са пореским променама које се тичу стандарда грађана.

Оно што је највише занимало присутне, свакако су биле измене у погледу инвестиција и запошљавања у привреди. Као најзначајније новине, министар Ђелић је издвојио смањење пореза на добит предузећа на 14%, затим повећање пореског кредита на 20% (за мала предузећа 40%) као и умањење пореза током две године од запошљавања новог радника у пуном (100%) износу плата и доприноса. Као веома важну подстицајну меру за улагање, Ђелић је навео велике инвестиције и инвестиције у општинама од посебног интереса, тј. за инвестиције преко шесто милиона динара и примање сто нових радника послодавац је наредних десет година ослобођен пореза на добит, а у неразвијеним општинама ослобођен је пет година од пореза на добит онај послодавац који уложи преко шесто хиљада динара и запосли пет нових радника.

Министар Ђелић је као приоритет у наредном периоду истакао борбу против сиве економије. Један од елемената те борбе је увођење фискалних каса током наредне године, а неколико кључних закона би ускоро требало да се нађу пред Народним посланицима. Закони ће омогућити стварање модерне и ефикасне пореске администрације, чиме би се по први пут посебна пажња посветила правима пореских обвезника, а то значи да би пореском обвезнику били гарантовани приватност, тајност прикупљених података, увид у податке о утврђивању и наплати пореза, писани одговори на постављена питања и др. Овим мерама се поједностављује поступак наплате, омогућава правичнија расподела и смањење пореског терета за грађане и предузетнике.