Уручене 333 стипендије из Фонда Владе Србије за младе таленте

Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус, министар финансија Млађан Динкић и министар просвете и спорта Слободан Вуксановић, уручили су данас 333 стипендије из Фонда Владе Србије за младе таленте студентима завршних година основних студија, у укупном износу од приближно милион евра.

Динкић је том приликом рекао да ће сваки студент добити месечно по 20.000 динара, почев од исплате за новембар ове године, а укупан годишњи износ стипендије биће 2.750 евра. Он је додао да ће стипендије бити исплаћиване на рачуне које су студенти отворили бесплатно у одређеним банкама.

Министар је нагласио да је Фонд за ову годину издвојио пет милиона евра за хиљаду најбољих студената, али да је само њих 333 испунило услове, међу којима је око 100 са веома високим просеком.

Према његовим речима, Влада Србије ће наредне године из буџета издвојити 10 милиона евра за Фонд за младе таленте.

Лабус и Вуксановић пожелели су свим стипендистима да успешно заврше студије, остану у земљи и помогну Србији у прављењу добре европске државе.

Ректор Универзитета у Београду Дејан Поповић оценио је да се додељивањем ових стипендија „отклања неправда“ која је чињена према најбољим студентима, који су до сада били запостављени.

Од укупног броја стипендиста половину чине студенти са Београдског универзитета, 38 одсто студенти са Универзитета у Новом Саду, око седам одсто студенти Универзитета у Нишу, три одсто стипендија отишло је у Крагујевац и један одсто студентима на Универзитету у Приштини.

Највише стипендија додељено је студентима са техничких и уметничких факултета, а затим са филозофског, медицинског и економског факултета.