Убрзати реализацију помоћи Србији

Економски део Владе Републике Србије разговарао је данас у Влади Србије са представницима најзначајнијих међународних организација, финансијских институција и амбасада 15 земаља о ситуацији у Србији после убиства премијера Зорана Ђинђића. Током сусрета изражена је одлучна опредељеност Владе Србије да истраје на путу започетих реформи, затражена помоћ и подршка Србији на путу интеграције у Европу, убрзавање реализације финансијске подршке и организовање донаторске конференције за Србију и Црну Гору у јуну ове године.

Министар финансија Божидар Ђелић нагласио је да је данашњи састанак са донаторима део економске дипломатије која је почела посетом Хавијера Солане и Кристофера Патена, а наставља се многобројним контактима са Европском унијом. Он је рекао да је од донатора данас затражено да се што пре преточи у конкретне пројекте и цифре то што је свет обећао после убиства премијера Ђинђића да жели да подржи Србију и омогући јој да настави економске и политичке реформе које спроводи у последње две године. У том смислу разговарано је о три кључне ствари, рекао је Ђелић:

– Прва је могућност организовања донаторске конференције за Србију и Црну Гору у јуну ове године.

– Друга је додатна подршка реформама у Србији у износу од 400 милиона евра, од којих би 250 милиона било за буџет, пројекте или инфраструктуру, а 150 милиона евра за подршку нашем платном билансу.

– Трећа је да се иницирају неке нове и убрзају постојеће иницијативе као што су кредит који не би требало да буде мањи од 20 милиона евра који бисмо добили чим Србија и Црна Гора буду примљене у Савет Европе, убрзање реализације Хеленик плана у износу од 60 милиона евра, и помоћ међународне заједнице у отклањању последица НАТО бомбардовања.

Он је најавио да ће се шеф грчке дипломатије и председавајући Савета министара ЕУ Јоргос Папандреу сутра у Бриселу обратити министрима иностраних послова Европске уније и да су у току контакти усмерени на то да неки од ових приоритета буду поменути у његовом говору.

Ђелић је рекао да данас у Београд долази и делегација министарства финансија Европске уније како би размотрила новонасталу ситуацију и да су појачани контакти са међународним финансијским организацијама, нарочито с Међународним монетарним фондом и Светском банком, као и са неколико важних земаља као што су САД, Немачка, Француска, Италија и Грчка.