Ступила на снагу Уредба за спречавање шверца цигарета и алкохола

Од данас ступа на снагу Уредба о изгледу и начину издавања, вођења евиденције и обележавања контролним акцизним маркицама цигарета и алкохолних пића, коју је јуче усвојила Влада Републике Србије . Уредба ће омогућити ефикасну контролу промета ових производа у циљу спречавања шверца, како би се промет цигарета и алкохола вратио у легалне токове.
„Ове акцизне маркице представљају прелазно решење до доношења коначних маркица, што се очекује у септембру, када ће бити завршена комплетна техничка и друга процедура. Оне ће имати веома висок степен заштите – холограмску траку, термобоје, хемијски заштићен папир, дубоку штампу“, рекла је на јучерашњој конференцији за новинаре Рада Луковац и додала да је у току тендер који је расписао Завод за издавање новчаница, и да ће најкасније до почетка следеће недеље бити изабран најповољнији добављач акцизних маркица.

Прелазне акцизне маркице су штампане на папиру са воденим жигом, флуоресцентним бојама, тешке су за копирање, а на себи имају ознаку Република Србија – Министарство финансија и економије. За увозне цигарете, маркице су оранж боје, а за домаће жуте. Све маркице имају ознаку А, Б, и Ц групе, у зависности од тога на којим се цигаретама лепе.

Жестока алкохолна пића такође имају словну ознаку, у зависности од тога да ли се лепе на вино, ракију, виски, џин, коњак… За домаћа алкохолна пића маркица је зелене боје, а за страна љубичасте. И ове маркице носе ознаку Република Србија – Министарство финансија и економије.

Уредбом је прописано да све маркице, које се лепе на увозне цигарете и алкохолна пића, морају да садрже ознаку увозника, коју одређује Министарство финансија. Та ознака, каже Луковац, биће шифрована а шифру ће знати Министарство, Завод за издавање новчаница (ЗИН), царина, финансијска полиција и тржишна инспекција. Шифра неће бити позната ни самом увознику.

„Усвајањем Уредбе, успостављен је потпуно нов начин издавања и праћења акцизних маркица. Да би се спречило да у Србију долазе цигарете од произвођача који немају лиценцу за производњу квалитетених и оригиналних цигарета и пића, Министарство финансија је дужно да од свих произвођача ових роба затражи списак овлашћених увозника и робних марки, односно брендова, који су одређене године намењени увозу на наше тржиште“, каже Луковац, додајући да „увозник и произвођач подносе захтев за издавање штампаних акцизних маркица непосредно Министарству финансија, а то не може да буде било које лице, већ оно које је овлашћено од увозника или произвођача“.

Том приликом, подноси се и доказ да је предузеће регистровано за бављење увозом цигарета и алкохолних пића. Увозник подноси гаранцију банке, која ради на подручју СРЈ, у висини акцизних маркица и пореза на промет за које се издају маркице, тако да се и та пословна банка обавезује да изврши контролу да ли та фирма заиста може да се бави увозом цигарета и пића или не.

„Завод за израду новчаница акцизне маркице доставља непосредно произвођачу, дакле, увозник уопште не долази у контакт са маркицама“, каже Луковац.

Оваквом процедуром, Министарство финансија ће тачно знати колико је робе ушло у земљу и на ком царинском пункту, колико је издато маркица, ко су произвођачи, увозници, и целокупно даље кретање те робе. У Министарству финансија формира се посебна комисија која ће се бавити овим стварима.

Александра Дрецун, секретар Министарства финансија, најавила је да ће следеће недеље на седници Владе Србије бити разматран Предлог закона о дувану, који шире уређује ову област и уводи ред у промет, малопродају, велепродају, производњу и дистрибуцију дуванских производа.