Србији трећина капитала Националне штедионице

– Држава мора бити укључена у пројекат Националне штедионице и ми смо се веома лако договорили да за почетак Република Србија има трећину капитала те институције- рекао је министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић.

Он је у разговору за »Блиц« истакао да није у реду да Влада нема никакав утицај на рад Националне штедионице, а да приватни акционари добију инфраструктуру ЗОП.

Ђелић је објаснио да није намера да се све национализује, али да је очигледно да Србија, имајући у виду да се то дешава само на њеној територији, мора да оствари нека управљачка и власничка права.

– Било је мишљења да нам је у том домену довољна »Поштанска штедионица«. Међутим, ако погледате земље у окружењу, па и на Западу, можете констатовати да свугде имате и банкарске сервисе везане за пошту и њену инфраструктуру и националне штедионице, као што је на пример, »Шпаркасе« у Немачкој. И показало се да није лоше имати конкуренцију. Од када је основана Национална штедионица, видимо да се покренула и »Поштанска штедионица« и она ће сигурна имати више активности у годинама које долазе. Дакле, има простора за обе институције- рекао је Ђелић, напомињућ да ће Национална штедионица бити изузетно конзервативна институција, која ће радити по принципу »чист рачун, дуга љубав«.