Србија улази у другу фазу транзиције крајем јануара 2006. године

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да ће крајем јануара 2006. године, када се очекује окончање финансијског аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), Србија ући у другу фазу транзиције.

Динкић је на пословном ручку Америчке привредне коморе истакао да су „најболније реформе иза нас“ и изразио задовољство што је ове године испуњено 90 одсто економских циљева, осим одржања инфлације у оквиру плана.

Према његовим речима, инфлација је изазов који треба решавати 2006. године, па и по цену нешто нижег привредног раста, који ће за 2005. годину износити око шест одсто бруто друштвеног производа.

Министар је изразио очекивање да ће се следећи састанак са представницима ММФ-а одржати у јануару или фебруару наредне године, када ће се прецизирати будућа сарадња Србије са том међународном финансијском институцијом.

Србији је у интересу покретање новог програма са ММФ-ом, који неће нужно значити и нове позајмице јер су садашње девизне резерве, у износу од 5,7 милијарди долара, довољне да се не морају узимати нови кредити, оценио је Динкић.

Он је додао да ће Србија у наредних неколико година исплатити све кредите ММФ-у.

Најбољи економски резултат који је српска привреда постигла ове године је изразит раст извоза од 35 одсто, а томе су, како је нагласио, у великој мери помогле присутне мултинационалне компаније, пре свега „Ју-Ес стил“.

Према његовим речима, директне стране инвестиције, које за сада премашују износ од 1,5 милијарди долара, следеће године биће довољне да би се наставио тренд брзог раста извоза.

Министар је објаснио да је инфлација ове године била у другом плану јер се првенствено ишло на повећање извоза и смањење дефицита платног биланса.

Говорећи о основним циљевима Министарства финансија за 2006. годину, Динкић је навео усвајање новог закона о финансирању локалних заједница, које се очекује средином наредне године, а који ће побољшати финансијску позицију, али и одговорност локалних самоуправа.

Такође, како је указао, остварење буџетског суфицита отвориће простор за смањење пореза на плате, што ће појефтинити трошкове рада и повећати конкурентност српске привреде и извоз.

Према његовим речима, очекује се и смањење пореских захватања у области здравства, које ће наредне године доживети потпуну промену начина финансирања.

Динкић је истакао да ће се идуће године „десити нешто потпуно ново“ у Србији, а то је да ће неке српске компаније, као што су Дунав осигурање, Телеком Србија, Комерцијална банка и још неке приватне фирме, почети да инвестирају у земље у окружењу.