Србија поново повећала свој кредитни рејтинг

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је данас да је Република Србија поново повећала свој кредитни рејтинг.

У саопштењу се наводи да је једна од најутицајнијих агенција у свету која се бави проценом ризика у државама и компанијама, „Стандард енд Пур“ (Стандард & Поор’с Ратингс сервицес), са досадашњег „Б плус“ повећала Србији кредитни рејтинг на „ББ минус“.

Ова агенција констатује да је у Србији смањен политички ризик, да је Влада Србије добила позитивну оцену Студије о изводљивости, да Европска унија планира у октобру почетак преговора о стабилизацији и придруживању, да је Србија смањила спољни дуг, као и да ће у 2005. години бити остварен буџетски суфицит.

Србија је први пут добила кредитни рејтинг у новембру прошле године и већ је успела да га повећа. Кредитни рејтинг представља основ за израчунавање кредитног ризика земље. Побољшани кредитни рејтинг омогућава даље постепено снижавање камата у Србији и ствара сигурније услове за инвестирање у нашој земљи, закључује се у саопштењу.