Спремност на то да се утврде и казне кривци за реекспорт шећера

Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је у интервјуу за агенцију Тањуг да у Влади постоји политичка воља за то да буду испуњени захтеви Европске комисије о кажњавању криваца за реекспорт шећера на тржиште земаља Европске уније.

Динкић је, приликом посете националној новинској агенцији, навео да је у домаћим шећеранама сада потпуно сређено књиговодство о промету робе.

Он је оценио да је веома тешко формално-правно доказати ко је злоупотребио преференцијале за извоз шећера у Европску унију, и додао да су се у то уверили и људи из ОЛАФ-а, који су проверавали извозне фактуре и царинске процедуре у Србији, покушавајући да установе које су фирме учествовале у реекспорту.

Уколико Европска комисија изрекне било какву казну Србији за реекспортовани шећер, то неће погодити наш буџет, већ ће бити кажњени само увозници шећера из ЕУ, који онда можда могу регресно тужити наше извознике, рекао је министар финансија.

Он је објаснио да су наши извозници углавном приватне компаније, било да су иностране или домаће, тако да држава неће имати никакве расходе из буџета.

Динкић је додао да ћемо видети како ће се то завршити, јер ЕУ жели да казни своје увознике, да плате пенале, и изразио уверење да ће Влада Србије у наредна три месеца испунити захеве Европске комсије.

Министар је, оцењујући да је систем за контролу извоза шећера из Србије био лоше постављен, подсетио на то да је у међувремену промењен царински закон, што онемогућава понављање злоупотреба, јер систем контроле обезбеђује потпуну евиденцију изласка робе из земље.