Синиша Мали: Пензије никад веће, следи и повећање плата

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас мере које се односе на уређивање пензија и плата у јавном сектору, а које је подржала и Мисија Међународног монетарног фонда, која борави у Београду поводом првог разматрања резултата спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике „The Policy Coordination Instrument“ (PCI).

Прва мера коју је министар Синиша Мали истакао на заједничкој конференцији за новинаре са Међународним монетарним фондом и Народном банком Србије, јесте укидање Закона о привременом умањењу пензија, чиме ће пензије у односу на март 2014. године бити повећане између 7,91 и 13,3%.

Министар је искористио прилику да се још једном захвали најстаријим суграђанима, који су поднели најтежи терет реформи и помогли држави да консолидује јавне финансије, истакавши да је ово прва велика ствар која је договорена.

Друга мера која је договорена са Међународним монетарним фондом јесте фазно напуштање Закона о привременом смањењу плата у делу који је обавезивао јавна и јавно-комунална предузећа да уплаћују у републички буџет износ уштеде по основу смањења плата.

Када је реч о реформи плата у јавном сектору, министар Мали је изјавио да постоји апсолутна посвећеност том послу, као и да је то једна од кључних реформи на којој се ради већ четири године.

Што се тиче повећања плата, министар је рекао да ће се плате повећавати у фазама, као и да је са ММФ договорено колики је билансни простор за ту сврху. Министар је додао да ће до краја октобра бити изнети конкретни подаци о томе.

Фото: Танјуг