Сенић: Србија има највећи дефицит, корисници ипак намирени

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић изјавио је данас да Србија има историјски највиши ниво буџетског дефицита и да се не могу очекивати драматичне промене на боље, али да ће сви буџетски корисници бити намирени у периоду до краја ове године.

„Приоритет за наше Министарство је да извршимо обавезе које имамо према грађанима и да са јаким антикризним мерама, чија ће примена почети чим буду усвојене у парламенту, а наставити се током наредних година, вратимо буџетски дефицит на прихватљиви и одржив ниво“, рекао је Сенић у интервјуу Танјугу.

„Дефицит се већ приближио стопи од седам одсто бруто домаћег производа“, указао је он и додао да је поправљање стања у јавним финансијама неопходно, између осталог, да би смо могли да размишљамо о прикључењу у ЕУ.

„Дефицит буџета у 2012. је огроман и изнад је две милијарде евра и наставља да расте, а биће далеко изнад онога што је претходно Министарство финансија планирало, казао је Сенић.

Влада Србије и Министарство финансија и привреде налазе се пред огромним изазовом – како да се ова година заврши у финансијском смислу – казао је он и најавио да ће Влада Србије већ 10. септембра изаћи пред јавност са списком антикризних мера и потеза да би се зауставило пропадање у јавним финансијама.

„Оно што ми не можемо да променимо, то је криза која постоји у целом свету у ЕУ као нашем највазнијем партнеру и то је свакако један део разлога, због чега као и друге земље у свету и у региону, имамо проблема са буџетом“, нагласио је Сенић.

Државни секретар је, међутим, рекао је да Влада Србије може брзо променити велики број важних закона који ће бити у скупштинској процедури током септембра, а примењиваће се већ од почетка октобра.

У том сету закона предвиђено је, према речима Сенића, пореско растерећење грађана и привреде, поједностављење јавних финансија у Србији, уз давање веће подршке него до сада, пре свега предузетницима, малим и средњим предузецима.

„Ми ћемо учинити све што је у нашој могућности, да се релаксира пословање, да се поједностави и појефтини бизнис, а верујемо да ћемо као резултат тога имати бољу ситуацију у буџету током идуће године“, закључио је Сенић, који је државни секретар у Министарстрву финансија и привреде задужен за односе са међународним финансијским институцијама.