Сенић: Буџет прави корак у смислу фискалне консолидације

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић је рекао да је планирани буџет за наредну годину добар, реално-амбициозан и да представља прави корак у смислу фискалне консолидације.

„Један део примедби и предлога ММФ-а смо усвојили. Када смо се суочили са стањем у јавним финансијама јасно је било свима и Фискалном савету и ММФ-у да је неопходна радикална фискална консолидација“, рекао је за РТС Сенић.

Он је навео да, када су започети преговори, ММФ је сматрао да је свако смањење дефицита веће од 2,5 одсто друштвеног производа за једну годину драстично и да може да изазове и негативне последице, али да се сада испоставља да дефицит за ову годину због већег ефекта фискалне консолидације неће бити већи од 6,1 одсто, „тако да наша пројекција од 3,6 одсто се буквално у зарез уклапа“.

„Уверени смо да је ово један добар буџет и да је ово прави корак у смислу фискалне консолидације“, рекао је Сенић и додао да очекује да га Скупштина Србије усвоји.

Осврћићи се на замерке да кључни елементи нису добро постављени, Сенић је казао да потпуно разуме Фискални савет зато што се дешавало да расходи буду пробијени у последњем кварталу, али да је овог пута уведена квартална контрола.

„На сугестију ММФ-а и Фискалног савета увели смо кварталну контролу. Дакле биће строга контрола трошења средстава. Сада министарства знају да морају да управљају добијеним новцем на најбољи могући начин и да неће бити никаквог повећања до краја године“, рекао је Сенић и истакао да се мора подићи одговорност у тешком тренутку у коме се земља налази, и зато је уведена централизација прихода.

Сенић је указао да су разговори са ММФ-ом били добри и напорни, да је свако имао своје аргументе, али да су у великој мери ставови приближени, и додао да и посланици морају да поздраве чињеницу да расправа о буџету почиње током новембра, што се никада није десило.

„Хоћемо да 2013. година буде година чистих рачуна“, закључио је Сенић.