Седница Националног одбора за инвестиције у области инфраструктуре

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар финансија Душан Вујовић председавали су седници Националног одбора за инвестиције, који је успостављен ради разматрања и проналажења оптималних модела за финансирање приоритетних инфраструктурних пројеката.

Јоксимовић, која је и национални координатор ИПА фондова и развојне донаторске помоћи, нагласила је потребу да се средства доступна кроз различите инструменте, пре свега Европске уније, ускладе са националним буџетским средствима како би се постигли максимални ефекти укупно расположивих средстава.

Вујовић је констатовао да је неопходно направити реалну процену приоритета, као и укупних ефеката на буџет.

Размотрени су пројекти из наведених области чија се реализација планира у што скоријем року, уз комбинацију бесповратних средстава, буџетских и средстава кредита – где је то потребно.

Неки од пројеката су: изградња Интермодалног терминала у Батајници, модернизација и реконструкција пруге Ниш–Димитровград, деоница на прузи Ниш–Прешево, изградња деонице далековода Крагујевац–Краљево, изградња гасног интерконектора са Бугарском и други.

Такође, за припрему документације за приоритетне пројекте најављено је више од 12 милиона евра из фондова ЕУ, који ће бити доступни средином године.

Састанку су присуствовали и министар државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар привреде Горан Кнежевић, државни секретари ресорних министарстава Миодраг Поледица, Стана Божовић, Мирјана Ћојбашић, Јелена Стојовић и Мирјана Филиповић, као и директор Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције.

фото: Танјуг