Сачувати континуитет економских реформи

Министар финансија и економије у Влади Србије Божидар Ђелић изјавио је да ће даља подршка Међународног монетарног фонда зависити од буџета Републике Србије и потврде нове владе да жели да сачува континуитет економских реформи.

Ђелић је у изјави београдским медијима са Светског економског форума рекао, да су први заменик генералног директора ММФ-а Ен Кругер и председник Европске банке за обнову и развој Жан Лимијер приликом сусрета с њим констатовали да је развој програма економских реформи у Србији на добром путу и да је важно да се тај пут настави.

Према Ђелићевим речима, један део банкара са којима је разговарао изразио је жељу да се више ангажује у Србији, али тек пошто се види какав ће бити састав и програм будуће Владе Србије, а нарочито буџет за 2004. годину.

Министар финансија рекао је да се састао и са комесаром за спољне послове и безбедност Европске уније Хавијером Соланом, као и са Монтијем Миканеном, чланом Европске комисије, додавши да је Солана приликом сусрета поновио став да ЕУ жели формирање владе демократског блока која би могла да настави све започете реформе, а посебно оне које се тичу придруживања Србије ЕУ.

Ђелић је навео да је разговарао и са професором на Колумбија Универзитету и добитником Нобелове награде за економију 2001. године Джозефом Стиглицом, који је пристао да се више ангажује на реформама у Србији и томе посвети један пројект, као и да се срео са Джеремијем Бруксом из организације „Транспаренцy Интернатионал“.