Роуф: Влада испунила и премашила циљеве

“Економски програм Србије је остварио добре резултате и сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени”, оценио је шеф мисије Међународног монетарног фонда Џејмс Роуф. Економски програм Србије је, како додаје, остварио добре резултате.

„Сви квантитативни циљеви извршења за крај децембра су испуњени, а већином и значајно премашени. Фискални дефицит, који је у 2015. години износио 3,7 процената БДП-а, био је на најнижем нивоу од 2008. године. У условима побољшања поверења и пада каматних стопа, Србија је поново забележила позитиван раст, делом захваљујући знатном повећању страних инвестиција“, констатовао је шеф мисије ММФ.

„Очекујемо да ће се ови позитивни макроекономски трендови наставити у 2016. години. Наша пројекција раста остаје непромењена на нивоу од 1,75 процената, док је просечна инфлација ревидирана наниже на 1,7 процената, углавном због даљег пада цена нафте“, рекао је Роуф.

Међутим, упозорава, Србију у наредном периоду и даље очекују важни изазови као што су рационализација и реструктурирање државних предузећа, укључујући и јавна.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да имамо пуну подршку ММФ да наставимо започете реформе и да Србију сада у томе не може нико да заустави. “Уверен сам да ће, без обзира на парламентарне изборе, оцена четврте ревизије бити позитивна и да ћемо наставити са реформама”, каже министар.

“Задатак Србије је да настави марљиво да ради у циљу повећања бруто друштвеног производа и стабилизације јавног дуга”, нагласио је министар и додао да очекује потпуно оздрављење јавних финансија, оживљавање привреде. “Показали смо да можемо, сада само треба да наставимо тим путем”, истакао је Вујовић.