Проширен списак пореских олакшица

Поред јестивог уља, јестиве масти , шећера, млазног горива, које користе авиони на међународним линијама, персоналних рачунара и софтвера, како је предложила Влада, пореза на промет ће бити ослобођена и рачунарска опрема, али и уџбеници и наставна средства како су предложили посланици.

Одлуку о томе шта се може сматрати
уџбеником, наставним средством, информатичком опремом и софтвером, доносиће ресорни министри, после прибављеног мишљења министра финансија.

Према речима републичког министар за финансије Божидара Ђелића – Укидањем пореза цена јестивог уља ће бити смањена за 12 динара, а пошто просечно домаћинство у Србији троши шест литара уља месечно, то ће значити уштеду од 72 динара.

Влада није прихватила да пореза на промет буду ослобођени беби опрема, дечја храна, одећа и обућа до конфекцијског броја осам, јер су јој „познати примери из праксе да је пореско ослобођење за дечју одећу и обућу до одређеног броја коришћено за избегавање плаћања пореза на конфекцију за одрасле“.

Такодје, влада није прихватила ни предлог да пореза на промет буде ослобођен природни гас, електрична енергија за домаћинства и трошкови телефонских услуга физичких лица, јер за то „не постоје посебни разлози“. Није прихваћен ни предлог да пореза на промет буду ослобођени кондоми, јер „ућешће пореза на промет у цени овог производа није значајно“.

Решења којима се предвиђа обавезно увођење фискалних каса у свим малопродајним објектима (изузев зелених пијаца), као и кажњавање купаца са 1.000 динара, ако при изласку из радње или услужног објекта не поседују рачун, посланици су покушали да измене својим амандманима. Тако су представници СПС-а, СРС-а и СДП-а оценили ова решења као проблематична и неспроводива у пракси, питајући се притом, ко ће бити овлашћен да претражује туђе торбе. Сматрајући да би одсуство фискалних каса и рачуна гурало Србију у сиву економију министар Ђелић је одбио ове амандане.