Представљени први резултати увођења пореских олакшица при запошљавању младих

Државни секретар задужен за координацију рада Пореске управе и Управе царина, Владимир Илић представио је данас прве резултате увођења пореских олакшица при запошљавању млађих од 30 година, приправника, старијих од 45 година и инвалида, као и унакрсне процене имовине. Илић је подсетио да је у протеклих 2,5 године у Пореској управи извршен низ реформских захвата у циљу унапређења фискалног система, у које спадају: увођење фискалних каса, ГПРС уређаја, пореза на додатну вредност, као и измене закона у циљу смањења пореских обавеза и подстицаја за стране и домаће инвеститоре.

Секретар је нагласио да је неопходно радити на побољшању фискалне администрације у области едукације и нивоа професионалности, увођењу нових сервиса за пореске обвезнике (електронско подношење пријава, цалл-центар), унапређењу информационог система, концентрацији организационих јединица и сузбијању корупције. ‘Ради се на новој организацији која ће бити далеко еластичнија, која ће ојачати функције централе Пореске управе и дати већа овлашћења извршним директорима’, додао је он.

Илић је изјавио да је за само 21 дан од ступања на снагу измене закона о порезу на доходак грађана, која подразумева пореске олакшице за запошљавање млађих од 30 година, приправника, старијих од 45 година и инвалида, преко 300 лица из ових категорија добило је запослење. Он је нагласио да је овај податак веома охрабрујући и да су послодавци увидели предност коју пружа запошљавање лица из наведених категорија.

Секретар је нагласио да први резултати унакрсне процене имовине указују на лошу ситуацију у области редовног пријављивања прихода, подсетивши да је у почетној фази процеса вршена контрола лица која су учествовала у процесу приватизације, пословних људи, политичара, припадника естраде и спортиста, власника клиника итд. До краја године овим процесом биће обухваћено неколико хиљада лица.