Потписани први споразуми о инвестицијама са Уједињеним Арапским Емиратима

Министар финансија и привреде Млађан Динкић, у име Владе Србије, потписао је данас у Абу Дабију са компанијом Ал Дахра предуговор о инвестицијама у пољопривреди између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата.

Предуговором је предвиђено да њихова водећа агро-индустријска компанија Ал Дахра у оквиру заједничког улагања инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава. Износ од 100 милиона ЕУР Ал Дахра ће инвестирати у изградњу система за наводњавање и набавку савремене опреме, док ће додатних око 100 милиона ЕУР уложити за стицање 80% учешћа у заједничким предузећима, у којима ће држава задржати 20% власништва.

„Потписали смо данас Споразум о избегавању двоструког опорезивања са министром финансија Уједињених Арапских Емирата, али и Споразум о улагању у пољопривреду њихове водеће компаније Ал Дахра која се обавезала да инвестира 200 милиона евра у српску пољопривреду, тако што ће 100 милиона евра инвестирати у системе за наводњавање како би подигла продуктивност производње, а с друге стране 100 милиона евра ће инвестирати у преузимање удела у осам државних пољопривредних предузећа где ће Република Србија са 20 одсто остати сувласник тако да ћемо имати заједничко улагање“, изјавио је министар Динкић.

Захваљујући аранжману са Уједињеним Арапским Емиратима српска пољопривреда ће добити инвеститоре који тренутно располажу највећим капиталом у свету, а управо је капитал и увођење најсавременијих агротехничких мера, оно што деценијама недостаје да би плодна српска земља дала максималне приносе. Ова компанија ће поред подизања капацитета у пољопирвредним комбинатима упослити и домаће пољопривреднике као кооперанте, јер намерава да вишкове производа пласира на инострана тржишта, користећи своју трговачку мрежу коју има у великом броју земаља.
Истовремено, компанија из Уједињених арапских емирата намерава да инвестира и у изградњу логистичких центара за извоз пољопривредних производа, пре свега у изградњу потпуно нових лучких капацитета у Панчеву. На тај начин ће се вишеструко повећати извоз и пласман наших пољопривредних производа на инострана тржишта, побољшати стандард пољопривредника, што ће утицати на убрзање привредног раста и битно поправљање спољнотрговинског биланса Србије.

Изузетно је важно што се партнер из Абу Дабија овим предуговором обавезао да уложи 100 милиона евра у агротехнички развој и изградњу комплетне инфраструктуре за наводњавање на површини од око 14.000 хектара која се налази у поседу или у закупу пољопривредних газдинстава која су предмет заједничког улагања, а намера му је да инвестира и у изградњу нових фабрика за прераду хране.

У Абу Дабију је данас потписан и споразум о избегавању двоструког опорезивања између Србије и УАЕ. Споразум су потписали министар финансија УАЕ, господин Обеид Хумаид Ал Таyер и Млађан Динкић, српски министар финансија и привреде.

Динкић се састао и са генералним директором Развојног фонда Абу Дабија Мухамедом Саифом Ал Суваидом. Постигнут је начелан договор да Србија од овог Фонда добије значајна додатна средства за модернизацију постојеће и изградњу нове инфраструктуре за наводњавање и одводњавање у читавој земљи.

„Расположени су да нам помогну да инвестирамо у инфраструктуру за наводњавање и одводњавање у читавој Србији тако што би један део средстава био намењен за чишћење постојећих канала за наводњавање, али и изградњу нових канала, док би други део средстава био намењен нашим пољопривредним произвођачима којима би били доступни дугорочни кредити за куповину нове опреме и подизање квалитета агротехничких мера које они имају на својим њивама“, рекао је Динкић.

Не треба посебно наглашавати од каквог ће значаја за развој Србије бити увођење модерних система за наводњавање, имајући у виду незапамћену сушу која је задесила нашу земљу прошле године и климатске промене које доносе врела лета или обилне падавине, што намеће све већу потребу за ефикасним системима за наводњавање и одводњавање. На овај начин сарадња са Уједињеним арапским емиратима ће имати и шири значај, који ће се поред привредне сарадње огледати и у обезбеђењу стабилности у производњи хране у неизвесним климатским условима који се предвиђају у будућности. Договорено је да делегација Развојног фонда Абу Дабија у наредним недељама посети Београд, где ће се наставити разговори о детаљима овог споразума.

Динкић је имао веома успешне разговоре и са менаџментом компаније “Мубадала“. Ради се о једној од највећих инвестиционих компанија у Голфском заливу са изузетно јаким присуством на светском тржишту информационих технологија.

„Заинтересовани су да размотре могућност да инвестирају у изградњу потпуно нове фабрике, најсавременије технологије за производњу полупроводника и чипова и која би могла да упосли 1000 врхунских инжењера из Србије. Ово је за нас веома значајан пројекат, јер осим аутомобилске индустрије, желимо да у наредном периоду значајно развијемо индустрију информационих технологија. Зато смо исказали спремност да дамо пуну подршку овом пројекту, посебно имајући у виду да би био комплетно извозно оријентисан, да би запослио спрску памет и да би то била једна од највећих инвестиција икада у Србији, с обзиром да ми је руководство Мубадала рекло да би изградња такве фабрике коштала око 4 милијарде евра“, казао је Динкић.

Ова компанија власник је три фабрике полупроводника у САД, Сингапуру и Немачкој у којима је током 2012. године остварила приход од 4,6 милијарди долара. У разговору са извршним директором Мубадале, господином Валидом Ахмедом Ал Мокарабом, договорено је да експертски тим ове компаније детаљно анализира могућност изградње фабрике полупроводника (чипова) у Србији, уз примену најсавременије високе технологије што би подразумевало и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука.