Порески идентификациони број

Од 1.јануара 2003. године, када платни промет пређе у банке, правна лица и предузетници без пореског броја неће моћи да отворе рачун у банци. Наиме, како је већ министар финансија Божидар Ђелић најавио, сва предузећа и предузетници у Србији ће до 25. октобра добити , како би се спречило отварање фантомских фирми без контроле. За градјане, та процедура ће трајати до краја наредне године. Обвезници требају да попуне пријаву (У протеклих неколико недеља широм Србије подељено је преко милион образаца, које ће правна лица и предузетници моћи да добију на шалтерима ЗОП-а) и предају је на шалтеру Републичке управе јавних прихода до 30. септембра како би били регистровани.

Министар Ђелић је такодје, промовисао центар за велике пореске обвезнике јавних прихода (при републичкој управи), који ће утврђивати, контролисати и наплаћивати приходе за 322 велика предузећа у Србији. Приликом престављања у СЦ, пред око 400 представника великих фирми и компанија, Ђелић је рекао да ће процедура пријављивања и уплата пореза бити поједностављена и обављена на једном месту у згради некадашње Славија банке у Београду.

– Уводјење ПИБ бројева за градјане и предузетнике омогућиће пореској управи да на једном месту има све информације о том пореском обвезнику, што ће спречити лутање са шалтера на шалтер. Уз контролну функцију, ПИБ бројеви ће донети сигурност за сва правна лица која раде по закону и омогућити им бољи третман од оних који избегавају пореске обавезе. ПИБ број није начин шпијунирања привредника, већ веома снажан алат за сузбијање сиве економије закључио је Ђелић.