Подељени први субвенционирани стамбени кредити

Исплата првих стамбених кредита које субвенционира држава данас је обележена у Рајфајзен банци у Београду поделом поклона првим корисницима тих кредита, наводи новинска агенција “Бета”.

Рајфајзен банка је прва банка која је потписала уговор са Владом Србије и Националном корпорацијом за осигурање стамбених кредита о сарадњу у кредитирању грађана уз субвенције државе.

Од укупно 442 захтева за доделу субвенционираних стамбених кредита Рајфајзен банци је упућено 318 захтева, а до сада су одобрена 224 кредита.

Субвенционирани стамбени кредити намењи су грађанима до 45 година старости који немају стан нити користе неки стамбени кредит. Износ кредита, који се отплаћује до 25 година, је од 10.000 до 100.000 евра у динарској противвредности. Држава обезбеђује 20 одсто кредита,
корисник кредита учесће од 10 одсто, а банка финансира 70 одсто позајмице.

У Рајфајзен банци годишња камата на део кредита који
она финансира је 6,95, док је 0,1 одсто камата на субвенционирани део кредита, који се отплаћује пет година са грејс периодом од 20 година, тако да је збирна годишња каматна стопа 4,5 одсто.

Министар финансија Србије Млађан Динкић најавио је у Рајфајзен банци да ће идуће године држава за субвенције стамбених кредита обезбедити 2,8 милијарди динара. Ове године за те намене је издвојено 900 милиона динара.

Динкић је обећао и да ће на 15 дана бити скраћен период од одобравања кредита до његове исплате, како би се избегло да продавци станова због неизвесног рока исплате новца пронађу другог купца.

Председник Изврсног одбора Рајфајзен банке Будимир Костић је рекао да ће та банка продавцима станова, који од купаца траже да им део новца исплате унапред, давати писмене гарације да ће у одређеном року кредит бити исплаћен.

Национална корпорација за осигурање стамбених кредита је до сада, према речима директора Александра Јовића, од пристиглих 368 захтева одобрила 232 субвенционирана стамбена кредита. Он је потврдио да се захтеви решавају за један дан.