Обнављање трговинских односа САД и СРЈ

Надлежни комитет америчког Конгреса одобрио је закон којим се Сједињеним Америчким Државама омогућава да обнове нормалне трговинске односе са СР Југославијом, први пут у последњих десет година. Комитет, који делује у саставу Представничког дома Конгреса, одобрио је одлуку усвајајући више закона о трговини, а на иницијативу администрације председника Джорџа Буша. Закон ће на снагу ступити тек, пошто буде усвојен у оба дома Конгреса и када га потпише амерички председник.

Упитан на конференцији за штампу да ли се и када, то може и очекивати, српски министар финансија Божидар Дјелић је одговорио:

– Ми већ месецима радимо на том питању, то је једно од два економска питања која нису решена између САД и Србије, односно Југославије, нормални трговински односи са једне стране, и замрзнута средства са друге стране. Што се тиче нормалних трговинских
односа, већ месецима и ми овде у Београду и наши људи у Вашингтону раде на томе да се нађе спонзор, пошто у америчком Конгресу морате имати конгресмена који ће то предложити, то је урађено, и одговарајући текст је спремљен и уведен у одборе Конгреса. Текст постоји, постоји неко ко ће бранити тај текст у Конгресу. Међутим, ја сам научио да будем опрезан, пошто је одлучивање у америчком Конгресу комплексно, и неодмерене изјаве неких председничких кандидата су, рекао бих, усложиле неке односе између САД и наше земље, као што је из прве руке потврдио министар Свилановић, који је тамо био пре неки дан. Тако да не бих прогнозирао, али до пре који дан, пре коју недељу смо били јако близу решењу оба питања.

У медјувремену, делегација владе Србије ће искористиит тродневну посету Америци, за сусрете са више од 60 бизнисмена који су заинтересовани за инвестирање и послове у Србији. Радни ручак са бизнисменима организовао је Медјународни економски консултативни савет, на чијем се челу налази бивши канадски премијер Брајан Малруни. Поред премијера Дјиндјића, у делегацији се налазе и републички министри за економске односе са иностранством и приватизацију Горан Питић и Александар Влаховић. Минстар Влаховић је рекао да очекује присуство представника неколико великих америчких компанија.

– Ми смо и до сада имали улагања великих америчких компанија, па смо то пропустили. Рецимо, ‘Дженерал моторс’ је имао улагања у Кикинди, знамо да је код нас, пре него код других у источној Европи, ‘Мекдоналдс’ имао велико улагање и тако даље. Не видим да је то нарочито важно, мислим да је важно да се отвори шири фронт интересовања америчке привреде за улагања код нас. Велике корпорације ће ипак у својим улагањима имати неке стратешке интересе, оне ће улагати кад се буду продавале поједине индустрије, које њих интересују, а нама је заиста потребно да општи ниво привредне активности поправимо, па за ту сврху не смемо бити избирљиви. Потребно нам је да створимо, генерално, што веће интересовање за улагање код нас да би се на разним тачкама, на микронивоу, што пре покренула привредна активност, сматра Милан Ковачевић, економиста и консултант страним инвеститорима.