Нова љубљанска банка купила Континентал банку

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, директор Агенције за санацију банака Милорад Джамбић и гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић потписали су данас са представницима Нове љубљанске банке уговор о продаји 98,43 одсто капитала Континентал банке овом стратешком партнеру из Словеније по цени од 49,5 милиона евра.

Динкић је на конференцији за новинаре изразио задовољство потписивањем овог уговора и оценио да је ово други по реду успешно окончан тендерски поступак којим држава продаје своје власништво у банкарском сектору Србије.

Он је навео да, након београдске Ју банке, новосадска Континентал банка добија значајног стратешког партнера чије ће присуство на банкарском тржишту допринети даљем повећању нивоа квалитета и конкурентности банкарских услуга у Србији.

Развој банкарског сектора у Србији у последњих годину дана веома је динамичан, указао је министар и напоменуо да се у овом периоду банкарска актива повећала за 3 милијарде евра, односно за 70 одсто у односу на претходну годину.

Томе, како је оценио, доприноси долазак страних банака на наше тржиште, као и то што домаће банке морају да се прилагоде конкуренцији, што све заједно има позитиван ефекат на наш економски и привредни систем.

Динкић је нагласио да се у трансакцијама постижу знатно више цене у односу на вредност капитала и подсетио на то да је почетком ове године у приватизацији Ју банке остварен однос 1: 1,51, док је код ове трансакције остварен однос 1:1,76.

Према његовим речима, Континентал банка има око 2 одсто тржишног учешћа у нашем банкарском сектору и мрежу од 70 експозитура, при чему по укупној билансној суми представља пету по величини банку уВојводини, односно 19. у целој Србији.

Континентал банка је једна од најдинамичнијих и најиновативнијих банака у Војводини јер нуди готово све савремене банкарске услуге, истакао је министар и изразио уверење да ће те услуге бити употпуњене новом понудом коју ће омогућити Нова љубљанска банка.

Укупна билансна актива Континентал банке износи 101 милион евра, а књиговодствена вредност је 28 милиона евра, рекао је Динкић и најавио да ће завршетак трансакције преносом власништва, уз исплату укупне купопродајне цене, бити извршен 12. јула ове године.

Међународни тендер за ову банку расписан је крајем септембра прошле године, а изјаве о заинтересованости, поред Нове љубљанске банке, доставиле су и ЕФГ Еуробанк и Пираеус банк из Грчке, као и Генерал елецтриц цапитал Еуропе ЛТД из Велике Британије, подсетио је министар.

Он је указао на то да је поступак продаје акција спроведен по међународном јавном тендеру, уз ангажовање иностраног приватизационог саветника БНП Парибас из Француске.

Динкић је рекао да је у овој години од приватизације Ју банке и Континентал банке остварен укупан приход који износи нешто више од 200 милиона евра, уз напомену да ће за 10 дана бити завршени преговори са аустријском Ерсте банком која треба да купи Новосадску банку.

Министар финансија је, говорећи о појединостима уговора за куповину Континентал банке, истакао да је Нова љубљанска банка дала врло коректну понуду за мањинске акционаре, с обзиром на то да је понудила да ће у року од три месеца откупити и акције мањинских акционара по цени која не може бити мања од купопродајне цене по акцији из уговора са Републиком Србијом.

Када је реч о социјалном програму, уговором је предвиђено да ће у наредне три године бити одржаван просечан број запослених, као и да ће велика пажња бити посвећена свим савременим видовима унапређења њихових стручних способности, навео је Динкић.

Према његовим речима, планирано је и увођење програма добровољних стимулација за евентуални вишак запослених уз отпремнине, које за најмање 50 одсто превазилазе ниво дефинисан колективним уговором ове банке.

Председник Управног одбора Нове љубљанске банке Марјан Крамар истакао је да је намера ове банке да даље стратешки развија позицију Континентал банке кроз раст свих видова кредитне активности, амбициозан план ширења традиционалних и нових финансијских услуга становништву, инвестиционо банкарство, стамбено кредитирање и унапређење и јачање финансијских веза између Србије и Словеније, као и пословну усмереност ка малим и средњим предузећима у области кредитирања привреде и предузетника.