Национална корпорација потписала уговор са Рајфајзен банком

Министар финансија Млађан Динкић изразио је данас очекивање да ће данас потписан уговор о сарадњи Рајфајзен банке и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита повећати понуду ових кредита на тржишту Србије.

Динкић је истакао да је Рајфајзен друга банка у Србији која је са Националном корпорацијом потписала уговор о сарадњи на осигурању стамбених кредита, али је за разлику од прве, максимални износ кредита већи за 100.000 евра.

Министар је оценио да ће понуда ове врсте кредита охрабрити многе грађане Србије који плаћају кирију за стан у просеку од пет до десет евра по квадрату да се определе за узимање стамбених кредита.

Он је објаснио да месечна рата за кредит од 50.000 евра износи 400 евра, што је само за 50 евра више од просечне месечне кирије, тако да се за 50 евра више може добити стан у власништву.

Директор сектора за продају Рајфајзен банке Гордана Карић рекла је на конференцији за новинаре да ће стамбени кредити те банке са учешћем од 20 до 30 одсто бити одобравани по камати од 8,95 одсто годишње, док ће друга група стамбених кредита са девизним депозитом у износу од 20 до 30 одсто, бити оптерећена каматном стопом од 7,45 одсто годишње.

Карић је навела да се стамбени кредити могу узимати у износу од најмање 10.000 евра до 200.000 евра у динарској противвредности са роком отплате до 20 година и додала да рата не сме оптеретити више од половине месечне зараде корисника кредита.

Уговор о осигурању стамбених кредита, који су потписали директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић и председник Извршног одбора Рајфајзен банке Будимир Костић, предвиђа да за кредит од, на пример, 50.000 евра са учешћем од 20 одсто, месечна рата износи 448,26 евра, док потребна плата мора да износи 896,51 евра.

За други модел стамбеног кредита са девизним депозитом од 20 одсто, у износу од 50.000 евра, месечна рата износиће 401,27 евра, а потребна плата је 802,54 евра.

Национална корпорација осигураваће и кредите поменуте банке за реконструкцију и адаптацију стамбених објеката, који се одобравају у износу од 5.000 до 70.000 евра у динарској противвредности, са роком отплате до 10 година. Рата за ову врсту кредита такође не сме бити већа од половине месечне зараде корисника кредита.

Корпорација ће осигуравати само кредите код којих је могуће формирати судску хипотеку првог реда, такозвану „споразумну хипотеку“, навела је Карић и нагласила да је провизија код прве групе стамбених кредита 2,5 одсто, а код стамбених кредита са девизним депозитом износи 1,5 одсто.

Директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић изразио је очекивање да ће потписани уговор о сарадњи са Рајфајзен банком допринети бољем пласману стамбених кредита на нашем тржишту.