Министар Ђелић на годишњој Скупштини ЕБРД

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић представио је резултате економских реформи у Србији на годишњој Скупштини Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Ташкенту, престоници Узбекистана. Током боравка у Ташкенту, министар Ђелић разговарао је са председником ЕБРД-а Жаном Лемијеом, подсекретаром у Међународном одељењу трезора САД Джоном Тејлором и британским министром за међународни развој и председавајућом Борда гувернера ЕБРД-а Клер Шорт.

Обраћајући се Борду гувернера ЕБРД-а Ђелић је рекао да власти Србије и Црне Горе одлучно настављају реформе упркос трагичном убиству премијера Зорана Ђинђића.

Средњорочни циљ Србије и Црне Горе јесте пораст економског развоја, запослености, животног стандарда и ефикасности, рекао је Ђелић и додао да је макроекономска стабилност главни предуслов за одрживост започетих реформи и економског развоја. Он је нагласио да је Србија успоставила макроекономску стабилност, али да мора да убрза економске и социјалне реформе како би та стабилност била и одржана.

Министар финансија рекао је да је у банкарском сектору дошло до великих промена кроз затварање 23 неликвидне банке, реформу платног система и почетак приватизације банака, и најавио да ће у наредне три године бити приватизовано девет банака, од чега три ове године.

Према његовим речима, циљ Владе Србије је да створи стабилни монетарни и финансијски сектор кроз чврсту монетарну политику и завршетак реконструкције банкарског сектора.

Економско реструктурирање није могуће без успешног завршетка процеса приватизације, рекао је Ђелић. Иако је у Србији успешно приватизовано 611 предузећа за укупно 507 милиона евра, велики број државних и друштвених предузећа тек треба да буде приватизован.

Министар Ђелић додао је да Србија мора да обезбеди значајнији прилив директних страних инвестиција како би се убрзао процес економског опоравка и повећала производња.

Кроз недавне разговоре са представницима Међународног монетарног фонда и Светске банке, Србија је осигурала ширу подршку за наступајући период, рекао је Ђелић и нагласио да ће званични преговори са Европском унијом о закључивању Споразума о стабилизацији и асоцијацији створити законски оквир за сарадњу са земљама Европске уније и региона и постепену примену европских стандарда.

Ђелић је такође истакао кандидатуру Београда за организовање годишње скупштине ЕБРД-а 2005. године, оценивши да би организација таквог састанка дала знацајан допринос економским реформама у Србији.