Мијаиловић: Повољна кредитна линија Развојног фонда Абу Даби за све пољопривреднике у Србији

„Укупна инвестиција Ал Дахре у српску пољопривреду је 200 милиона евра. Први елемент тог предуговора је да ће то улагање бити спроведено кроз заједничко предузеће Ал Дахре, Републике Србије и града Београда, дакле то заједничко предузеће реализује касније све те елементе предуговора. Сто милиона евра биће дато за имовину комбината у којима је раскинута приватизација, дакле не говоримо о државном земљишту, већ о имовини комбината, а сто милиона ће бити уложено у системе на наводњавање и куповину неопходне агротехнике“, изјавио је помоћник министра финансија и привреде Ненад Мијаиловић гостујући у Националном дневнику на ТВ Пинк.

„Сва државна пољопривредна земља коју су ови комбинати користили у закупу ће бити понуђена војвођанским паорима, дакле та земља није предмет овог предуговора. Реч је о 16.000 земље која ће бити понуђена у закуп пољопривредницима у Војводини“, објаснио је Мијаиловић.

Он је казао да је су разговори вођени и са Развојним фондом Абу Дабија који ће Србији дати врло повољан кредит који ће једним делом бити коришћен за финансирање изградње примарне и секундарне мреже за наводњавање на читавој територији Србије.

“ Други део тог кредита биће обезбеђен у форми кредитне линије пољопривредним произвођачима на територији целе Србије. То ће бити јефтини кредити са периодом почека од 3 године, роком отплате од 10 година који ће бити веома повољни, а чија ће намена бити куповина опреме, стакленика И система за наводњавање“, казао је помоћник министра финансија Ненад Мијаиловић.