Мијаиловић: Ако не буде аранжмана са Ал Дахром, комбинатима прети стечај

„Пољопривредни комбинати који су део предуговора потписаног са Уједињеним Арапским Емиратима у веома су тешкој ситуацији и са обавезама које имају прети им стечај уколико се не реши њихов статус“, изјавио је данас помоћник министра финансија и привреде Ненад Мијаиловић, гостујући у вестима на ТВ Б92.

„Ти комбинати су данас у реструктурирању. Ми смо променили закон и реструктурирање као концепт ће бити укинуто 30. јуна наредне године. Нажалост, са овим нивоом обавеза мислим да је једини исход за та предузећа стечај. Дакле, ми смо алтернативу стечај и неорганизовање производње заменили алтернативом – реномирани купац и сто милиона евра инвестиција“, рекао је Мијаиловић.

Он је нагласио да је најважнији елемент овог уговора оснивање заједничког предузећа Ал Дахре,
Републике Србије и Града Београда.

„Сви елементи уговора реализоваће ово заједничко предузеће. Што се тиче имовине, у питању је имовина у власништву пољопривредних комбината са којима је раскинута приватизација. Није у питању државно пољопривредно земљиште. Ови комбинати су данас у веома лошој ситуацији. Држава је након раскинуте приватизације покренула производњу и у некој мери успела да их стави на ноге, али је то далеко од потенцијала које они имају. Оно што је нама било неопходно јесте да нађемо партнера који ће да плати фер цену, али који ће бити и способан да инвестира довољно и да искористи потенцијал тих комбината. „Ал Дахра“ је спремна да инвестира сто милиона евра преко купродајне цене коју ће дати за имовину ових комбината“, указао је Мијаиловић.

Према његовим речима, Међудржавни споразум ће побројати све оне области потенцијалне сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима. Реч је о пољопривреди, наменској индустрији, саобраћају и телекомуникацијама, а очекује се и сарадња у области
ИТ технологије.

„Све ове
области биће ближе дефинсане Међудржавним споразумом који ће дати правни основ да реализујемо све оно што смо планирали“, рекао је помоћник министра.

На питање у шта ће све бити инвестирано. Мијаиловић је нагласио да ће сто милиона евра бити дато за имовину, а преко тога још сто милиона за инвестиције. Реч је о укупно 200 мииона евра.

„Од тих сто милиона евра инвестиција 20 одсто ће бити обртни капитал неопходан за покретање производње, преосталих 80 милиона евра биће искоришћено за системе за наводњавање, агротехничку опрему, све оно што је непходно да та предузећа раде у пуном капацитету“, нагласио је Мијаиловић.