Матић: ИТ индустрија доноси велике приходе

„Индустрија полупроводника је уз благе успоне и падове у протеклих 40 година одржавала високе стопе раста и изузетно брз развој. Иако је светска економска криза задала јак ударац индустрији полупроводника у 2008. и 2009. години, индустрија је у 2010. години остварила рекордан приход од 300 милијарди долара. Чипови се данас уграђују у најразличитије уређаје који су до скоро били искључиво механички, а захваљујучи бежичним технологијама, великом брзином расте потражња за мобилним телефонима и таблетима, и чиповима који се у њих уграђују“, изјавила је данас у Петници саветница за конкурентност и економију знања у Министарству финансија и привреде Јасна Матић на отварању саветовања који организује Академија инжењерских наука Србије са темом „Фабрика чипова у Србији – има ли интереса и кадрова“.

Овај скуп је организован поводом најављених могућности да компанија Advanced Technology Investement Company (ATIC) из Абу Дабија покрене изградњу фабрике најмодернијих чипова у Србији.

Јасна Матић је као преговарач са компанијом ATIC у име Министарства финансија и привреде позвала учеснике скупа и представнике великог броја ИТ компанија да саветима помогну преговарачима, како би се створио одговарајући оквир за реализацију ове инвестиције. Осврћући се на тему и скупа др Радомир Жикић, помоћник министра просвете и науке је указао на нове изазове у образовном и научном систему Србије, са циљем праћења трендова технолошког развоја.

Проф. др Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета у Београду и председник Академије инжењерских наука је подвукао да су циљеви саветовања стручна помоћ преговарачима наше земље, процена могућности ангажовања домаћих стручњака, као и увођење нових области у наставне програме како би се испратили технолошки трендови.

Међу стотинак учесника скупа било је присутно много бивших полазника и сарадника програма Истраживачке станице Петница, који сада представљају своје фирме, факултете и институте. На саветовању су учешће узели између осталих и Универзитет у Берклију, ЕТФ, Физички факултет, IHTM, SANU, FTN, IRITEL, UNIT-EM, NovellC, Електронски факултет, РАТЕЛ, Министарство науке, Министарство финансија, Факултет за физичку хемију, Центар за промоцију науке, Elsys Eastern Europe, Институт за општу и физичку хемију, Институт за физику, ЕПФЛ Швајцарска, HDL Design House,…