Мали: Стратешко партнерство РТБ Бор са кинеском компанијом нови подстрек развоју источне Србије

Министар финансија Синиша Мали истакао је данас да је продаја Рударско- топионичарског басена Бор од стратешког значаја за Србију и навео да ће захваљујући овој успешној продаји, исток Србије поново постати носилац развоја наше економије.

„Продаја РТБ Бор је од стратешког значаја за Републику Србију. Са овим постојећим обимом производње и бројем запослених, то предузеће доприноси нашем БДП-у 0,8 одсто на годишњем нивоу. Са новим инвестицијама од 1,260 миљарди долара у наредних шест година, са повећањем обима производње од неколико пута, учешће РТБ Бор у укупном БДП ће се минимум дуплирати“, рекао је министар Мали на заједничкој конференцији за новинаре са министром енергетике и рударства Александром Антићем у Влади Србије на којој је објављено да је најбољу понуду дао кинески „Циђин мајнинг груп“ (Zijin Mining Group Co., Ltd).

Он каже да је ова успешна продаја одлична вест за грађане Србије.

„За грађане Бора, Мајданпека, ово је феноменална вест. Треба замислити како ће тај крај изгледати када се инвестира 1,260 милијарди долара у наредних шест година. Обавеза Владе Србије је да што пре заврши Дунавски коридор, од Пожаревца, ка великом Градишту, Доњем Милановцу, да инвестирамо више у инфраструктуру. Са инвестицијама, цео исток Србије поново постаје носилац раста и развоја наше економије“, рекао је министар.

У првих шест месеци ове године стопа раста наше економије је 4,5 одсто, истиче министар Мали и наводи да смо међу три земље у Европи по том расту.

„Са овом инвестицијом претендујемо да будемо први, да будемо у Лиги шампиона и земља у Европи са највећом стопом раста у наредних неколико година“, рекао је Мали.

Подсетио је да успех овог тендера указује да се Србија променила и да је сада економски снажнија, с обзиром на претходне неуспеле покушаје приватизације.

„Сада се види колико је важна стабилизација јавних финансија и колико су биле храбре одлуке председника Републике Србије Александра Вучића док је још био председник Владе 2014. године“, рекао је он.

„Када сада посматрате нашу макроекономију, не постоји лош показатељ – суфицит у буџету, високи привредни раст, стабилан курс и инфлација, опадајући дуг у БДП, све су то параметри које гледају инвеститори и на основу којих се стиче поверење инвеститора да дођу у Србију и инвестирају у нашу земљу“, истакао је министар Мали.

Министар је изнео и најновији податак Републичког завода за статистику да је стопа незапослености у нашој земљи испод 12 одсто (11,9 одсто), а да је пре пет година била преко 25 одсто.

„Желим да захвалим председнику Александру Вучићу на његовим храбрим одлукама, које су стабилизовале наше јавне финансије и Србију поставиле да буде фактор стабилности у региону. За грађане то значи све – бољу инфраструктуру и више радних места“, рекао је он и подсетио да би до краја септембра требало да буду завршени преговори око уговора а да се до краја године заврси клоузинг, односно затвори цела финансијска конструкција продаје већинског удела у РТБ Бор.

На тендер за РТБ Бор пријавиле су се три компаније, али су две испуниле услове – кинески „Циђин мајнинг груп“ и Руски Ју голд.

„Кинеска компанија „Циђин мајнинг груп“, која је данас изабрана за стратешког партнера Рударско-топионичарског басена „Бор“, уложиће 1,46 милијарди долара у РТБ“, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

„Циђин мајнинг груп“ има обавезу инвестирања 350 милиона долара за докапитализацију, а кинеској компанији ће припасти 63 одсто власништва у „Бору“. Кинеска компанија се обавезала, да сачува 5.000 радних места и инвестира 200 милиона долара за решавање историјских дугова, чије је покривање предвиђено УППР-ом (унапред припремљен план реорганизације)“, рекао је Антић.

Руски Ју голд је инвестиционим планом понудио улагање од 836 милиона долара, као и да ће обавезе предвиђене УППР вратити у року од осам година, а та компанија је тражила 65 одсто власништва.

Подсећања ради, на Јавни позив за стратешко партнерство у РТБ-у могле су да се јаве само компаније које се најмање 10 година баве производњом бакра и дугих неметала и да су прошле године оствариле приход од најмање пола милијде долара.

„Циђин“, један од највећих кинеских произвођача злата, други је по производњи бакарне руде и трећи у производњи руде цинка. Та компанија у девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године је у свету била на 22. позицији највреднијих рударских компанија чије су акције на берзи.