Љубић: Очекујемо две милијарде евра страних инвестиција

Државни секретар у Министарству финансија и економије Александар Љубић изјавио је да се, на основу заинтересованости инвеститора, очекује да прилив страних директних инвестиција у Србију у овој години буде око две милијарде евра.

Љубић је рекао да 2012. није година којом Србија може да се похвали, јер је до новембра у земљу ушло око 700 милиона евра страних инвестиција. Могуће је, додао је, да ти подаци буду нешто повољнији када се узме у обзир цела година.

Према његовим речима, за ову годину стижу охрабрујући сигнали, јер „нема недеље да се не одржи по три – четири састанка са потенцијалним инвеститорима“.

„Имамо Геокс који ће градити фабрику у Врању, италијански Вибак који ће највероватније почети да гради фабрику у Јагодини, и то су све охрабрујући сигнали што се тиче српске привреде“, рекао је Љубић, истичући да се само отварањем нових радних места може смањити незапосленост.

Како је нагласио у време економске кризе, води се „права рововска борба“ за свако радно место, и земље морају да у томе буду врло иновативне и да привлаче инвеститоре и са других тржишта, пошто је ЕУ у рецесији.

„У овом тренутку ми и даље привлачимо инвеститоре из ЕУ, пре свега, стабилним политичким системом, добром пореском политиком и предвидивим пословним плановима компанија“.

„Међутим, то нису једине области интересовања наше владе. Пре свега, ми се полако окрећемо ономе што се зове исток, а то су Турска, која има озбиљан привредни раст, Руска Федерација, затим арапске земље.Једноставно, враћамо се на наша некадашња традиционална тржишта“, навео је Љубић.

Говорећи о потенцијалним областима за сарадњу са тим земљама, он је подсетио да је у овом тренутку Србија озбиљан произвођач аутомобила и ауто компоненти, а с друге стране и текстилна индустрија бележи велики раст „И сви су изгледи да ћемо се вратити на некадашњу стару славу коју смо имали у тој индустрији“.

„Војна индустрија је једна од грана у којима Србија очекује велике резултате, а оно што посебно ова влада жели да истакне и чиме жели да се бави јесте пољопривредна производња и враћање на мапу озбиљних произвођача хране и прерађевина од хране“, истакао је Љубић.

Он је изразио уверење да ће сарадња Србије са компанијом Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата заинтересовати и друге инвеститоре са тих простора да улажу у Србију.

„Ал Дахра је само први степеник, он представља заједничко улагање Републике Србије и једне озбиљне светске компаније, али сам сигуран да ће у наредним недељама и месецима уследити озбиљно интересовање и других компанија које желе да улажу у храну“, нагласио је Љубић.