Љубић: Лакше до новца за мала и средња предузећа

Субвенционисани кредити малим и средњим предузећима ће омогућити да лакше дођу до новца, јер је каматна стопа коју им данас нуде банке неприхватљива, рекао за РТС државни секретар Министарства привреде Александар Љубић.

Привредници и ове године могу да рачунају на повољне кредите за ликвидност. Министарство финансија и привреде је за субвенције камата издвојило 600 милиона динара, а очекује се да банке малу привреду кредитирају са сто милиона евра. Кредити се одобравају у динарима и еврима, а држава ће субвенционисати пет одсто камате, која ће бити повољнија од тржишне.

Гостујући у Дневнику РТС-а државни секретар Министарства привреде Александар Љубић рекао је да су према програму Владе за 2012. годину, субвенционисане кредите користила мала и средња предузећа, али и велика предузећа. Према његовим речима, резултати тих кредита били су изнад очекуивања, готово милијарду и сто милиона евра је пласирано у српску привреду.

„За 2013. годину определили смо се да помогнемо малим и средњим предузећима, јер она као главни генератор запошљавања много теже долазе до кредита“, навео је Љубић.

Најчешћа препрека за добијање кредита за мала и средња предузећа је гаранција. Банке су у протеклом периоду позитивно одговориле на четири од 10 захтева.
Државни секретар каже да је каматна стопа коју банке нуде малим и средњим предузећима за њих потпуно неприхватљива.

Међутим, како је рекао, уз помоћ државе и уз каматну стопу која је на нивоу референтне каматне стопе НБС за кредите у динима, односно до 3,5 одсто за кредите у еврима је оно што ће омогућити тим предузећима да дођу до новца. Љубић каже да ће гаранције остати и да је то однос између клијената и банке.

Рок отплате кредита је 18 масеци. Привредници кажу да је то кратко јер за то време производна предузећа не могу да затворе производни циклус.

„Што се тиче кредита за ликвидност у 2012. години, ниво задужења предузећа, која су користили за инвестиције, односно за нова обртна средства износио је 66 одсто, 10 одсто је коришћено за рефинансирање, а 20 одсто за извозне послове. Детаљном анализом тих података ми смо дефинисали каматну стопу и грејс период, и мислимо да великој већини то одговара“, истакао је Љубић.

Ипак, како је прецизирао циљ је помоћи и предузећима која имају проблема са текућом ликвидношћу.

„Међутим, очекујемо да ће као у прошлој тако и у овој години око 66 одсто ићи на нове пројекте. Што се тиче рефинсирања кредита у 2013. години могуће је рефинансирати кредит код исте банке“, истакао је Љубић.

Државни секретар каже да је Министарство финансија решило заостале дугове попут дугова фармацеутској индустрији, путарима, грађевинској индустрији и на тај начин Влада покушава да уреди ликвидност у самом систему.

„Донели смо и закон о редовности плаћању. Све те мере укључујући и мере о субвенционисаним кредитима ће како смо убеђени консолидовати српску привреду односно помоћи малим и средњим предузећима, јер је цео сет закона био окренут према њима“, рекао је Љубић.