Крстић: Веома повољан кредит, знак вере у нашу економију

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да кредит од милијарду долара који је данас потписан у Абу Дабију није само поклон Србији, већ знак вере у српску економију и опоравак наше привреде.

Крстић је, у разговору за РТС, рекао да је ово добар дан за српске финансије и привреду, и истакао да нема додатних услова за коришћење овог кредита.

„Нема додатних услова, ово је стандардно задуживање за буџетске потребе. Данас смо се задужили по цени од два одсто. Наравно да није добро да се задужујемо у оволикој мери да бисмо финансирали буџетски дефицит, али уколико то чинимо, добро је да то чинимо са уштедама од око 40 милиона долара годишње. Онда не морамо да штедимо на неким другим местима“, истакао је Крстић.

Према његовим речима, кредит ће се користити да би се спровела политика која ће бити дефинисана ребалансом буџета, одговорна политика и много агресивнија борба против сиве економије.

„То ће укључити и економску политику на другачији начин, тако да ће део пара бити употребљен и за стимулисање привреде – било кроз субвенционисање камата за кредите, било кроз стимулансе за велике инвестиције, домаће или стране, о чему ћемо више говорити након избора и када се око тога будемо усаглашавали кроз ребаланс буџета“, рекао је министар.

Камата на кредит из УАЕ је два одсто годишње, с роком отплате од 10 година, а аранжман је обезбеђен, каже Крстић, брже него што је иначе предвиђено за оваква задуживања.

„Ово није значајно само због уштеда, већ и због тога што потврђује кредибилитет да чинимо оно што обећамо. У међународним односима, годину и по дана када је први пут кренула прича о овом кредиту уопште није много, јер за овакве аранжмане обично треба много више времена“, рекао је Крстић.

То је, како каже, и показатељ дубоке сарадње са Емиратима.

„Кредит је показатељ да та сарадња иде правим током и одговарајућом динамиком и у складу с тим ће се говорити о неким наредним траншама у будућности“, истакао је Крстић.